Vughtse ondernemers laten de traditie van molenaars en brouwers in Vught na bijna 100 jaar weer herleven

Foto: Pixabay

In 1919 werd de laatste Vughtse molen afgebroken en 1920 werd er de laatste brouwerij gesloten. Alleen het Moleneindplein en de Brouwerijlaan zijn vandaag nog stille getuigen van deze tijd.

Nu, bijna 100 jaar later, slagen Vughtse ondernemers de handen in elkaar om een bier te maken, dat de tradities van zowel molenaars als brouwers in Vught laat herleven.

Sinds een jaar heeft Vught weer een eigen bier. Onder het merk ‘Vughts’ brouwt de Vughtenaar Uwe Kalms bieren in zijn eigen kleinschalige brouwerij. Alle varianten zijn gerelateerd aan bekende delen of gebouwen van Vught.

“Uwe had wel aan bekende delen van Vught gedacht, zoals de IJzeren Man, de Isabella Kazerne of de Vughtse Heide. Maar ook hij dacht, als zo velen, niet aan het Moleneindplein”, zegt Miranda Versace van De Slijter op het Moleneindplein. Een mening die ook Eric van der Horst en Mike van de Sande, eigenaren van Brasserie Onder Ons, deelden. “En dat is erg jammer”, voegt Mike toe. “Omdat toch juist hier op het Moleneindplein de laatste molen van Vught stond en er ook een brouwerij bij zat. De Brouwerijlaan is hier om het hoek.”

De lokale ondernemers waren het snel eens. “Wij gaan Uwe vragen of hij samen met ons een bier voor het Moleneindplein zou willen brouwen”, laat Miranda weten.

“Een bier voor en door het Moleneindplein lijkt ook mij harstikke leuk”, zegt Uwe Kalms, brouwer en gediplomeerd biersommelier. Vooral omdat er heel veel historie van Vught bij komt kijken. Molenaars waren vroeger namelijk ook vaak brouwers, omdat zij natuurlijk een grote deel van de basis ingrediënten van bier in huis hadden. En daardoor waren ‘molenaars bieren’ meestal een mengeling van veel verschillende graansoorten. Een traditie die vandaag bijna compleet verdwenen is, omdat het een vrij kostbaar recept is. Vandaag de dag wordt vooral gerst gebruikt om bier te maken. In de tweede plaats vooral tarwe om tarwebier, de Weizeners en Witbieren, te brouwen.

Uwe Kalms heeft zich goed verdiept in de geschiedenis van de molenaars bieren en bedacht een recept waarbij hij niet minder dan 5 verschillende moutsoorten voor het nieuwe bier wilde gebruiken. Vanuit Miranda, Eric en Mike kwamen de waarden die het bier zouden bepalen. Een donker, stevig, kruidig en complex bier, maar als je het hebt leren kennen en begrijpen – een heerlijke vriend op terras en in de kroeg – een echte Moleineindenaar.

Naar enkele tests is nu het moment dat het ‘Moleneind’ genoemde bier met trots door de makers wordt gepresenteerd.

“Wij zijn er erg blij met het resultaat”, zegt Mike van de Sande van Brasserie Onder Ons. “Het is weliswaar voor een deel ons bier, maar het is vooral een bier dat zeker alle Vughtenaren lekker zullen vinden”.

Dat is ook de mening van de brouwer Uwe Kalms. “’Het Moleneind’ is een initiatief vanuit het Moleneindplein, maar uiteindelijk een fantastisch bier voor heel Vught en een eerbetoon voor een traditie die in ons dorp helaas verloren is gegaan.

En ook Miranda Versace is heel enthousiast over het nieuwe bier. “Dit is precies wat we in gedachten hadden, een bier van en voor dit deel van Vught en toch een bier voor iedereen. Daar zijn we ook best beetje trots op!”

Vughts’ Molendeind is per direct verkrijgbar bij De Slijter op het Moleneindplein en kan worden geproefd bij Brasserie Onder Ons en De Slijter maar uiteraard ook bij alle andere plekken waar Vughts bier word verkocht en geschonken.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen