Column Foppe Weijer Een nieuw begin

Foto: Foppe Weijer

Maandelijks schrijft Foppe Weijer een column voor Vught Nieuws met deze keer Een nieuw begin.

Eindelijk zijn ze net zo zwart als de groentebedden van mijn buurman. De mest is er doorheen geschept en ze liggen klaar voor de eerste zaden en jonge planten. Maart is normaal de maand om daar voorzichtig mee te beginnen. Behalve in 2018, waar de nachttemperatuur in het derde weekend nog ver onder het vriespunt is gedaald. Gelukkig hebben mijn koolplantjes het overleefd.
Boven mijn hoofd zingen de merels hun avondlied, de een in een nog hogere boom dan de ander en ik trek het net wat strakker over de jonge kolen. Het zijn niet alleen de merels maar ook de kauwen en eksters die deze plantjes overheerlijk vinden. Bij het omspitten van de tuin vind ik nog een aantal knoflookteentjes van verleden jaar die toch wortel hadden geschoten en eigenlijk in stoute schoenen mij dit jaar hadden willen verrassen. Vooruit die kans geef ik ze en plant ze opnieuw met een aantal nieuwe tenen als gezelschap.
Binnen staan de eerste kweekbakken klaar met de uiterst kleine zaadjes van onder andere slaplantjes. In mijn jeugd heb ik gehoord dat het mosterdzaadje het kleinste zaadje aller zaden was, maar bij het zaaien van Marjoraan heb ik mijn leesbril moeten opzetten om de zaadjes die ik blijkbaar op mijn hand had uitgestrooid terug te vinden in de diepe levenslijn. Ondertussen zijn buiten de groene kernen van de aardbeienplanten en de rabarber al zichtbaar, alles staat op het punt te beginnen.

Alles is het begin van een afscheid. En daarmee een aanloop naar een nieuw begin… <Merel Morre>

Volgende maand staat asperge op het programma. Heb je een lekker recept voor asperges stuur het dan op voor 15 april aan [email protected]. Wie weet wordt jouw recept de volgende keer gepubliceerd.

Rode kool, een van de oudste koolsoorten, is gezond en smakelijk. Het is een sluitkool en groeit in bolronde knoppen. Er zijn meerdere smulpapen verzot op deze kool. Naast mijzelf onder andere ook de rupsen van het koolwitje en de kooluil.

Leuk om te weten: Rode kool kan gebruikt worden als indicator die aangeeft of iets zuur of basisch is. Geen idee of jij iets met deze informatie kan, maar ik weet wel dat als je iets zuurs meekookt met rode kool, de kool een echt mooie rode kleur krijgt.

Ovenschotel met rode kool.
Ingrediënten voor 4 personen
1 kilo kruimige aardappelen
500 gr rode kool (gekookt uit een zakje of zelf even verse kool koken)
400 gr rundergehakt
1 appel
2 uien
1 teentje knoflook
Scheutje melk
20 gr paneermeel
40 gr geraspte kaas
0,5 tl nootmuskaat
Peper en zout

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.

De rest kan je lezen op de website van Pauline: https://uitpaulineskeuken.nl/2017/11/ovenschotel-met-rode-kool.html

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen