Tweede coalitieronde Vught met Gemeentebelangen, VVD én PvdA/GL

Foto: Vught.Nieuws

Vught gaat de tweede coalitieronde in met Gemeentebelangen, VVD én PvdA-GroenLinks. Huidig coalitiegenoot D66 is voorlopig terzijde geschoven. De grootste en leidende partij GB wil recht doen aan de verkiezingsuitslag.

Gaby Paro (manager zorgadvies VGZ) van GB wordt de nieuwe informateur. Zij neemt het stokje over van GB-fractievoorzitter Guus van Woesik. Nu het serieuzer wordt, wil hij zich gaan concentreren op zijn eigen partijstandpunten. ,,Ik wil geen dubbele rol spelen. Paro is nieuw, heeft meer afstand én het is haar vakgebied”, verklaart Van Woesik.

Breekpunten
Als informateur voerde hij tijdens de eerste ronde verkennende gesprekken met PvdA-GroenLinks, VVD en D66. ,,Ik heb de partijen gevraagd wat hun wensen en bedenkingen waren bij de belangrijke beleidsterreinen rijksinfra (n65 en spoor), het jeugd- en jongerencentrum, Theater de Speeldoos, centrumplan oost (Marktveld), wonen, herindeling en energie en klimaat en gekeken waar de overlappingen zaten. We willen ook recht doen aan de verkiezingsuitslag. Nu gaan we kijken of er echte breekpunten tussen zitten.” Die zouden volgens hem bijvoorbeeld kunnen liggen op het gebied van wonen waar PvdA/Gl nogal van mening verschilt met de VVD of op het gebied van energie en klimaat waar de ambities van de linkse groene partij niet helemaal stroken met die van GB.

Gemeentebelangen bleef tijdens de recente gemeenteraadsverkiezingen met zeven zetels de grootste partij. PvdA-GroenLinks won er twee zetels bij en ook kreeg de VVD kreeg meer stemmen dan vier jaar geleden maar verzilverde dat niet in een extra zetel.

Vierde wethouder
Informateur Paro verwacht de informatieronde nog deze week af te ronden en duidelijkheid te hebben over een mogelijk succesvol vervolg. Van Woesik: ,,Daarna kijkt de formateur naar de taakverdeling en de poppetjes. We bespreken ook de mogelijkheid van een vierde (deeltijd)wethouder voor rijksinfra, het cruciale onderwerp de komende jaren. Ik verwacht dat we eind mei compleet klaar zijn.”

Toine van de Ven, fractievoorzitter van PvdA/GL heeft veel vertrouwen in het komende gesprek. ,,Of er breekpunten zijn, is moeilijk zeggen. De partijen hebben in ieder geval de intentie er samen uit te komen. Ik ga voor een akkoord waar de ambities van PvdA/GL duidelijk in terug komen.”

Idealen
Van de Ven steekt niet onder stoelen of banken dat hij graag wethouder wil worden. ,,Dat is geen geheim en de partij heeft ook uitgesproken dat ik eventueel de wethouderskandidaat word. Wij hebben ruim voor verkiezingen echt ingestoken op het nemen van bestuursverantwoordelijkheid. We willen onze idealen graag verwezenlijken en deelnemen aan de coalitie.”

De nieuwe coalitie gaat een korte regeerperiode tegemoet. Als Haaren gaat herindelen en Helvoirt bij Vught komt, moeten de inwoners van de betrokken dorpen over twee en een half jaar namelijk weer naar de stembus.

Bron: Brabants Dagblad

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen