Bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt draagt voortzetting opvang Oekraïense vluchtelingen over

21 sep , 8:07 Nieuws
peace 7089297 1280
Het katholieke missiehuis ziet af van de geplande voortzetting van opvang van Oekraïense vluchtelingen op haar terreinen. In nauw overleg met de gemeente Vught draagt Emmaus deze verantwoordelijkheid over aan opvanglocatie De Guldenberg.
De voorbije maanden is duidelijk geworden dat De Guldenberg de geschiktere locatie is. De af en toe knellende samenloop op één locatie van enerzijds reguliere gastgroepen en anderzijds grootschalige opvang van vluchtelingen, is iets wat niet speelt bij De Guldenberg, die haar accommodatie recent heeft gesloten voor reguliere gasten. Bijkomend voordeel is dat geen nieuwbouw hoeft te worden gepleegd.
In maart 2022, toen tienduizenden oorlogsvluchtelingen Nederland binnenstroomden, stapte Emmaus als een van de allereersten naar voren om te helpen. Vanuit de opdracht van naastenliefde maakte Emmaus een van zijn drie vleugels vrij, in overleg met zijn (veelal christelijke) gastgroepen. Die lieten zich van harte omboeken om per direct 100 opvangplaatsen mogelijk te maken. Wat was bedoeld als tijdelijke maatregel, voor de duur van zes maanden, bleek uiteindelijk nog tien maanden langer nodig.
De Oekraïense families, veelal moeders met kinderen, kregen in die periode een vier persoons familiekamer, met eigen douche en toilet. Emmaus kon beschermd onderdak bieden op het 7 hectare grote eigen terrein met sportvelden en bos. Wie wil, kon aansluiten bij de dagelijkse eucharistieviering en gebedsmomenten. Bestuursvoorzitter Guido Vergouwen: “Dankzij heel veel vrijwilligers, en met grote instemming van onze reguliere gastgroepen, hebben wij deze mensen maximaal kunnen verwelkomen in ons huis. Nu wij sinds kort weten dat er een heel goed alternatief ligt, dragen we het stokje met een gerust hart over aan onze goede vrienden van De Guldenberg. De mensen van Emmaus blijven helpen waar mogelijk. En we blijven bidden voor vrede.”
Achtergrond 
 Missiehuis Emmaus werd 100 jaar geleden gesticht door de paters van het Goddelijke Woord (S.V.D.), een religieuze orde die zich wijdde aan de zorg voor verdrukte christenen in China. De huidige naam ‘Emmaus’ dateert van 1989, toen het klooster een ontmoetings- en bezinningscentrum werd. De naam verwijst naar de gelijknamige stad in het oude Judea, waar Jezus Christus aan twee van zijn volgingen verscheen en met hen optrok. Die ontmoeting wil Emmaus ook zijn gasten bieden. Daartoe verzorgt het missiehuis jaarlijks duizenden overnachtingen. Emmaus is dé ontmoetingsplek voor iedereen die op zoek is naar bezinning, gebed en/of ontmoeting.
Wilt u meer weten over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Vught of uw hulp aanbieden? Belt u dan met de gemeente: 073 65 80 680 of stuur een mail: [email protected].