De wintertijd gaat zondag 27 oktober in

24 okt , 12:20 Nieuws
wintertijd 715x408 915x518 1
Pixabay
De wintertijd gaat in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober in. De klok wordt dan een uur achteruit gezet, waardoor het ‘s avonds eerder donker wordt. Om 03.00 uur wordt de klok een uur verzet, naar 02.00 uur.
Dit jaarlijks terugkerende ritueel, gevolgd in veel delen van de wereld, heeft als voornaamste doel het vermeende energieverbruik te verminderen door een efficiënter gebruik van het natuurlijke daglicht. Hoewel moderne elektronische apparaten vaak automatisch de tijd aanpassen, is dit het moment om je traditionele klokken en horloges handmatig bij te stellen.
Aanpassen aan de kortere dagen
De wintertijd brengt de komst van kortere dagen en langere nachten met zich mee, wat een merkbare invloed kan hebben op onze dagelijkse routines en gemoedstoestand. Voor een soepele overgang is het raadzaam om je slaappatroon aan te passen, ’s ochtends wat extra tijd in het natuurlijke licht door te brengen en je voor te bereiden op de gezelligheid van het naderende winterseizoen.
Traditie en voortdurende discussie
Het instellen van de wintertijd is een lang bestaande traditie in vele landen, maar blijft onderhevig aan debat. Sommigen betwijfelen of het werkelijk tot energiebesparing leidt, terwijl anderen het nut van de regeling in twijfel trekken. In sommige regio’s wordt zelfs overwogen om de wintertijd af te schaffen. Desondanks blijft de overgang naar de wintertijd een jaarlijks terugkerend evenement dat ons eraan herinnert dat de seizoenen veranderen en de winter voor de deur staat. Bovendien biedt het een gelegenheid om ons huis en onze dagelijkse gewoonten voor te bereiden op de komende wintermaanden.
Op zondag 31 maart 2025 gaat de zomertijd weer in.