In verschillende soorten filet americain van het bedrijf Ladessa uit Oosterhout zit mogelijk een bacterie die gevaarlijk kan zijn. Het gaat om de STEC-bacterie, een soort E.coli, die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijdens tests in bepaalde producten ontdekte.
De bacterie kan vooral gevaarlijk zijn voor de gezondheid van ouderen, zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. De NVWA adviseert om de producten niet te eten.
De waarschuwing van Ladessa betreft de volgende producten:
Filet Americain Peper 125 gram
Filet Americain Naturel 125 gram
Filet Americain Ui 125 gram
Filet Americain Martino 125 gram
Filet Americain Naturel XL Voordeel 250 gram
Filet Americain Naturel 130 gram
Wat is er aan de hand?
De NVWA heeft monsters van de producten genomen. Uit de
onderzoeksresultaten is gebleken dat de producten de schadelijke shiga-toxine
producerende E. coli bacterie kunnen bevatten. Deze zogeheten STEC
bacterie kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat geldt
vooral, maar niet alleen, voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen
en mensen met een verminderde weerstand.
Wat moet ik doen?
Als u filet americain van Ladesse heeft gekocht, controleer
dan goed de houdbaarheidsdatum en het lotnummer. Als deze overeenkomt met een
in de tabel genoemde datum of code, eet deze filet americain dan niet!
Wij raden u aan om het product terug te brengen naar de winkel waar u het heeft gekocht en daar het aankoopbedrag terug te vragen.
Hoe kom ik aan meer informatie?
Als u meer wilt weten over deze belangrijke
veiligheidswaarschuwing, dan adviseert de NVWA u contact op te nemen met
Ladessa via het contactformulier van het bedrijf op https://ladessa.nl/contact/.
Bron: Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA), 12 februari 2025