In Memoriam: verzetsvrouw Joke Folmer

28 dec 2022, 11:55 Nieuws
joke folmer foto rogier fokke
Rogier Fokke
Op 11 december is Joke Folmer overleden. Folmer was als verzetsvrouw in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het in veiligheid brengen van honderden mensen, waaronder veel piloten. Nadat ze door de Duitsers was opgepakt, kwam ze onder andere in Kamp Vught terecht.
Toen de oorlog uitbrak, was Folmer zeventien jaar oud en zat op school in Zeist. Via een Joods vriendinnetje kwam ze in contact met de verzetsgroep Fiat Libertas. Ze smokkelde meer dan driehonderd mensen over de grens, waaronder ruim honderd geallieerde piloten. In september 1943 werd de groep verraden en werd Folmer ter dood veroordeeld. Ze kwam in Kamp Vught terecht, maar door de ontruiming van het kamp op Dolle Dinsdag werd haar executie voorkomen. Als Nacht-und-Nebelgevangene ging ze naar verschillende Duitse gevangenissen. In mei 1945 werd ze door de Russen bevrijd.

Zakdoek

Na de oorlog gaf ze lezingen en was betrokken bij openingen van exposities en andere activiteiten. Ook in Nationaal Monument Kamp Vught
was ze met enige regelmaat te vinden. Volgens directeur Jeroen van der Eijnde gaf ze de boodschap van het herinneringscentrum een krachtige, emotionele lading. “Joke was onverschrokken en onbreekbaar. Een inspirerend voorbeeld voor ons allen." In de expositie van het herinneringscentrum is een portret van Folmer te zien, dat gemaakt is voor het boek ‘Ogen van de oorlog’. Ook is haar zakdoek te zien, waarop ze tijdens de oorlog alle plaatsen, data en bijzonderheden met uitgetrokken draadjes vastlegde.

Onderscheidingen

Van Nationaal Monument Kamp Vught kreeg ze het ‘speldje van verdienste’. Voor haar verzetswerk kreeg ze onder andere de Nederlandse Bronzen Leeuw, de Amerikaanse Medal of Freedom en de Franse Croix du Combattant. Folmer overleed op 99-jarige leeftijd.
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.