Inbraakpreventie blijft nodig

26 okt , 7:28 Nieuws
stichting nationale inbraakpreventie weken 1 1280x719 915x518
Nationale Inbraakpreventie
Nu de dagen 'korter' worden, grijpen inbrekers en overvallers kun kans om in het donker hun slag te slaan.Om deze criminelen te pakken en te voorkomen dat mensen slachtoffer worden, is het Donkere Dagen Offensief (DDO) weer begonnen.
Sybren van der Velden vertelt hoe we dit initiatief kunnen blijven ondersteunen."De herfst- en wintermaanden vragen om extra alertheid, zowel bij de politie als bij burgers", zegt Sybren van der Velden-Walda, landelijk projectleider Woninginbraken, Heling en Senioren en veiligheid. "Elk jaar houden de eenheden een DDO en waarschuwen we burgers voor woninginbraken. We geven tips om inbraken te voorkomen. Denk aan het aanbrengen van goed hang- en sluitwerk, maar ook aan buitenverlichting. En we wijzen mensen erop om een lampje aan te laten op het moment dat ze van huis zijn."

Grote impact

Woninginbraken horen onder de categorie high impact crime. Veel mensen ervaren een woninginbraak, overval of beroving als een traumatische gebeurtenis. Het komt enorm binnen als in je eigen huis, de plek waar je je veilig moet voelen, opeens een overvaller of inbreker staat

Aantal inbraken daalt

"Het aantal woninginbraken is de afgelopen tien jaar gedaald van 92.000 in 2013 naar 23.000 in 2023. Dat is een enorme afname", zegt Van der Velden-Walda. "Elk jaar daalt het aantal woninginbraken nog verder, al zien we de laatste tijd een stabilisatie tot 2 à 3 procent. Dat ligt in de lijn der verwachting, want het aantal inbraken zal helaas nooit helemaal op nul uitkomen. Toch betekenen die 23.000 woninginbraken per jaar nog altijd 60 inbraken per dag."

Aandacht politie

De daling van het aantal woninginbraken heeft ook een keerzijde. Van der Velden-Walda: "De aandacht van de politie en gemeenten voor high impact crimes is aan het afnemen. Ik kan niet genoeg benadrukken dat het belangrijk blijft om in donkere dagen en vakantieperiodes te hameren op voorlichting en preventie. En mensen te wijzen op simpele maatregelen, zoals je ramen en deuren altijd afsluiten. Ook als je maar heel even bij de buren langsloopt."