Molukse avond 'Books on Tour' in Nationaal Monument Kamp Vught

14 jun , 11:00 Nieuws
naamloos 1
Op 3 juli is er een Molukse editie van het reizende literair-culturele programma ‘Books on Tour’ in Nationaal Monument Kamp Vught. Schrijver en journalist Diederik Samwel ontvangt de auteurs Sylvia Pessireron en Victor Joseph. Daarnaast verzorgt spoken word-artiest Djé-Rimo een optreden en geven Simone Berger en Armando Ello een inleiding over hun documentaire ‘Stemmen van naoorlogse generaties’. Samwel gaat met zijn gasten en met het publiek in gesprek over de manier waarop de bewogen geschiedenis van de Molukse gemeenschap een rol speelt in hun werk.
Sylvia Pessireron debuteerde in 1996 met ‘Tussen mensen en geesten’, een bundeling van Molukse volksverhalen. Voor de roman ‘De verzwegen soldaat’ liet Pessireron zich inspireren door het verhaal van haar vader, een voormalig KNIL-militair. In ‘Sayan É, zeventig jaar Molukkers in Nederland en op Maluku’ komen vertegenwoordigers uit de gemeenschap zelf aan het woord. Terugkerende thema’s zijn de barre overtocht vanuit De Oost, het leven in de kampbarakken, de acties in de jaren zeventig, problemen met drugsverslaving en de veerkracht om het leven opnieuw vorm te geven. Op 3 juli vertelt Pessireron over haar drijfveren en ambities om over haar Molukse achtergrond en over het lot van de Molukse gemeenschap te schrijven. Wat is de kracht van het geschreven woord? En wat denkt ze te bereiken met haar publicaties?
666b09c06d3a9
Molukse muziek en spoken word
666b09dcb6449
Journalist Victor Joseph publiceerde in 2023 samen met musicoloog Rein Spoorman het boek ‘Musik Maluku’ over de Molukse muziek in Nederland. Hij gaat op 3 juli in op de oorsprong en de ontwikkeling van typisch Molukse genres als Hawaii-muziek, krontjong en lagu-lagu in de afgelopen decennia. Ook laat hij zien én horen hoe de recente geschiedenis van de Molukse gemeenschap die ontwikkeling heeft beïnvloed. De Molukse artiest Djé-Rimo drong in 2016 als rapper door tot de finale van de Grote Prijs van Nederland voordat hij de overstap maakte naar poëzie en spoken word. Voor zijn teksten gaat hij uit van persoonlijke ervaringen die hij combineert met een maatschappijkritische visie. Veerkracht, anti-discriminatie en dekolonisatie zijn terugkerende thema’s in het werk van Djé-Rimo.
Schrijven, filmen en fotograferen
Simone Berger en Armando Ello geven een inleiding over hun documentaire ‘Stemmen van naoorlogse generaties’. Deze film werd in NM Kamp Vught vertoond en is nog te zien in veel bioscopen. Onder anderen Marion Bloem, Dido Michielsen, Adriaan van Dis, Reggie Baay en Sylvia Pessireron vertellen over de manier waarop ze hun familiegeschiedenis in voormalig Nederlands-Indië in hun boeken hebben verwerkt. Berger schreef ‘De lange reis van de Poesaka: Indische tastbare herinneringen’, waarin ze ruim 30 verhalen van Indische, Molukse en Chinees-Indische Nederlanders optekende. Ello fotografeert nazaten uit voormalig Nederlands-Indië. Gemotiveerd door zijn eigen zoektocht naar zijn familiegeschiedenis publiceerde hij verschillende (foto)boeken over de Indo-Europese, koloniale identiteit.
666b09fbd9516
Reserveren
De kaartverkoop verloopt via nmkampvught.nl (webwinkel). De toegang is € 12,50. Voor bezoekers t/m 18 jaar, studenten en CJP-kaarthouders is de entree € 10,00. De wisselexpositie ‘Kruispunt Vught: 36 nationaliteiten achter prikkeldraad’ is deze avond te bezoeken; de vaste expositie is gesloten. Het museum en het museumcafé zijn geopend vanaf 19.30 uur (na programma tot 22.30 uur).
Expositie in Barak 1B
Vanaf zaterdag 6 juli tot en met zondag 1 september is in Barak 1B de foto-expositie ‘Leven met oorlog: van overleven naar leven’ te zien, samengesteld door Armando Ello en Simone Berger. Vanaf 1951 werden Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen ondergebracht in de barakken van Kamp Vught en na sloop en nieuwbouw begin jaren negentig is hier nog steeds de Molukse wijk ‘Lunetten’. In het gerestaureerde barakdeel 1B (gelegen op 500 meter van NM Kamp Vught) is een vaste expositie over de gelaagde geschiedenis van het kampterrein te zien, van concentratiekamp tot Molukse wijk. De nevenlocatie is in de zomervakantie elke middag geopend: kijk op nmkampvught.nl voor openingstijden.
666b09e44e1d9
Books on Tour
666b0a02a46b7
Books on Tour is een reizend literair-cultureel evenement en is een initiatief van De Vrije Uitgevers uit Amersfoort. Voor elke editie wordt in overleg met lokale partners een ander thema uitgekozen waarbij auteurs en dichters over hun werk vertellen en met het publiek in gesprek gaan. Zo bieden de organisatoren een gevarieerd programma rond literaire fictie en non-fictie, (taal)kunst en muziek. Dat gebeurt op locaties buiten de Randstad waarbij behalve landelijk bekende ook lokale auteurs en jonge, talentvolle dichters en performers een podium krijgen.
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief.
en meld je aan.