Novadic-Kentron en Jeroen Bosch Ziekenhuis behandelen samen ketamineverslaving

06 okt , 7:44 Nieuws
00 jbz divers 3 scaled
Kees Vos Fotografie
Het aantal mensen, voornamelijk jongeren, met een ketamineverslaving neemt gestaag toe. Op het speciale spreekuur in het Jeroen Bosch Ziekenhuis kunnen twintig mensen per maand gezien worden. Sinds kort neemt ook een verslavingsconsultent van Novadic-Kentron deel aan het spreekuur. Patiënten werken samen met gespecialiseerde verslavingsconsulenten en verpleegkundig specialisten aan het verminderen van de urologische klachten en aan het bestrijden van de afhankelijkheid aan het middel.
De grote uitdaging in de behandeling is het doorbreken van de vicieuze cirkel van ketaminegebruik. Uroloog en initiatiefnemer van het spreekuur Wouter van der Sanden: “Patiënten hebben enorm veel pijn en proberen dit te onderdrukken met ketamine. Ze geven aan dat dit middel het enige is dat helpt. Probleem is dat je steeds meer nodig hebt om geen pijn te voelen.  De kans op schade aan de blaas en nierfunctieverlies neemt daardoor toe en het maakt het bestrijden van de verslaving aan het middel heel moeilijk.” 
Bestrijden afhankelijkheid
Om die patiënten succesvol voor hun verslaving te behandelen, is de samenwerking met verslavingszorginstelling Novadic-Kentron geïntensiveerd. Tijdens het spreekuur is er een verslavingsconsulent aanwezig die met de patiënt een passend traject maakt om van de verslaving af te komen. De nadruk ligt op een gezamenlijk pad, waarin het traject bij de uroloog tegelijk loopt met de verslavingsbehandeling. Samen met de patiënt wordt besloten welke zorg nodig is vanuit de verslavingszorg en wat het beste past bij de individuele behoefte. Patiënten kunnen een onlinebehandeling krijgen of een langer, intensiever traject. Dat kan zijn een ambulante behandeling, maar ook een opname voor detoxificatie met daaropvolgend behandeling in de kliniek of ambulant.  
Ernstige medische problemen
Patiënten met een ketamineverslaving ervaren tal van ernstige medische problemen, zoals extreme pijn in hun blaas, in het bekkengebied, problemen met plassen en bij seks. Vrouwen hebben bijvoorbeeld pijn bij het vrijen, mannen kunnen last hebben van erectiestoornissen. Langdurig en veelvuldig gebruik van ketamine breekt uiteindelijk de binnenkant van blaas en nieren af. Bovendien verschrompelt de blaas door verlittekening. Dat maakt dat patiënten veel vaker moeten plassen. Soms dag en nacht, ieder uur, tien keer. Ze kunnen niet meer naar school, naar werk of hun kinderen verzorgen. Zij boeten enorm in aan kwaliteit van leven.
Heftige pijnen verdoven
Het ketaminespreekuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis opende in 2022 de deuren, op initiatief van uroloog Wouter van der Sanden. Van der Sanden zag de medische problematiek door ketamine de afgelopen jaren fors toenemen, door een toename in het aantal gebruikers van de (party)drug. De leeftijd van de gebruikers ligt tussen de twintig en dertig jaar, maar volgens de uroloog ziet hij ook steeds jongere patiënten. Ketamine is relatief makkelijk te verkrijgen in whatsappgroepjes en online. 
Ook aan de kant van de verslavingszorg werd steeds meer gebruik van ketamine gezien en vanwege de pijnklachten verliep de behandeling soms moeizaam. Door de behandelingen samen vorm te geven, wordt de zorg voor deze groep patiënten sterk verbeterd. 
Het ketaminespreekuur van het Bossche ziekenhuis is het enige in Nederland waar ernstige klachten door veelvuldig en langdurig ketaminegebruik behandeld worden. De samenwerking met verslavingszorginstelling Novadic-Kentron is eveneens de eerste samenwerking op dit gebied.
Jeroen Bosch Ziekenhuis
Hoofdlocatie Henri Dunantstraat 1 5223 GZ 's-Hertogenbosch Tel: (073) 553 2000