Op zondag 8 december openen Nationaal Monument Kamp Vught, Nationaal Monument Oranjehotel (Scheveningen), Nationaal Monument Kamp Amersfoort (Leusden), Herinneringscentrum Kamp Westerbork (Hooghalen) en het Indisch Herinneringscentrum (Den Haag) gratis hun deuren. Maak kennis met de indrukwekkende verhalen die op deze plekken worden verteld.
In de herinneringscentra van de vier voormalige concentratiekampen in Nederland zien bezoekers waar ontmenselijking en uitsluiting toe leidden in de Tweede Wereldoorlog. Ze liggen mede aan de basis van het formuleren van universele mensenrechten. De schok die de Tweede Wereldoorlog had veroorzaakt was groot en om herhaling te voorkomen werden internationale organisaties opgericht en fundamentele rechten geformuleerd, die wereldwijd gelden. De Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december is de aanleiding om die dag gratis toegankelijk te zijn, zodat iedereen kan stilstaan bij deze geschiedenis en wat de doorwerking hiervan is vandaag de dag.
Kamp Vught
De vaste expositie ‘Kamp Vught: 32.000 verhalen en zeven seizoenen’ vormt de basis voor het verhaal van Kamp Vught. De tijdelijke expositie ‘Kruispunt Vught: 36 nationaliteiten achter prikkeldraad’ licht een aantal verhalen uit van gevangenen en volgt hun levensroutes. Nevenlocatie Barak 1B heeft de geschiedenis van Kamp Vught ná de oorlog als rode draad. Op de avond van de bevrijding van de gemeente Vught in 1944 werden al de eerste verdachten van collaboratie in het voormalige concentratiekamp opgesloten. Ook Duitse burgers, geëvacueerd uit het grensgebied werden hier opgevangen. Vanaf 1951 werden Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen in onder meer Vught ‘gehuisvest’ in de kampbarakken.
Presentatie en rondleiding
Bij Nationaal Monument Kamp Vught vertelt Brigitte de Kok, medewerker collectie en presentatie, om 12.30 en 14.30 uur over de objecten in de collectie. Bezoekers ontdekken de verhalen achter enkele objecten en hoe deze behouden blijven voor de toekomst. Deze presentatie (45 minuten) vindt plaats in het auditorium (maximaal 80 zitplaatsen, toegang op volgorde van binnenkomst).Om 13.00 en 14.00 uur is er een rondleiding over het buitenterrein (maximaal 25 deelnemers per groep; reserveren niet mogelijk).Het museum is geopend vanaf 12.00 uur; Barak 1B is te bezoeken vanaf 13.00 uur. Informatie over openingstijden en alle activiteiten in de andere herinneringscentra is te vinden op nmkampvught.nl (Agenda).