Na dertig jaar heeft Regien Kievits eind december afscheid genomen als huisarts. Het werk bleek niet meer te combineren met haar andere baan als medisch directeur bij Jeroen Bosch Huisartsen. “Wat ik vooral zal missen zijn de persoonlijke gesprekken.”
Dertig jaar geleden begon Kievits als huisarts in een maatschap met dokter Van den Berg. In 2000 begon ze voor zichzelf aan de Industrieweg, waar ze een jaar later associeerde met Ingeborg Bloemen. Later verhuisde de praktijk naar het nieuwe Gezondheidscentrum Hoge Vliert.
In die dertig jaar is er van alles veranderd in de huisartsenzorg. “Huisartsen hebben steeds meer taken gekregen. Iemand met diabetes ging bijvoorbeeld altijd naar de internist in het ziekenhuis, maar nu doen we negentig procent van die zorg zelf. Daarom zijn er praktijkondersteuners gekomen en werk je als huisarts niet meer alleen met een assistente, maar met een heel team. Ook de digitalisering is een grote, positieve, verandering. Het is nu veel gemakkelijker om patiënten door te verwijzen en recepten uit te schrijven.”
Niet alleen het werk als huisarts is verandert, ook de patiënten zijn veranderd. “Met name bij jongere patiënten merk je dat ze gewend zijn aan de 24-uurs economie. Een huisarts moet op elk moment beschikbaar zijn en dat merk je onder andere aan het gemak waarmee ze naar de huisartsenpost gaan, terwijl die echt alleen voor spoedgevallen bedoeld is. Mensen willen heel snel even een beroep kunnen doen op de zorg, maar ze zouden meer zelf de regie kunnen nemen over hun gezondheid. We moeten weer meer naar een zorgzame samenleving waarbij we zorgen voor onszelf en anderen.”
Kievits begon als huisarts vanuit het ideaal om mensen te helpen. “Als mensen ziek zijn of lijden, zijn ze op hun kwetsbaarst. Als je ze dan kan helpen, is dat heel erg zinvol. Daarnaast heeft het medische me ook altijd heel erg geïnteresseerd. Ik heb ervoor gekozen om huisarts te worden omdat je in die functie echt een band opbouwt met de mensen. Je komt bij mensen binnen en staat dan meteen in de slaapkamer. Daar is vertrouwen voor nodig en je komt zo meteen bij de kern van de mensen. Op gezondheidsvlak is mijn bijdrage vaak maar klein, want ze worden meestal vanzelf beter. Maar je bent er ook om op tijd te signaleren dat iemand meer hulp nodig heeft, of om ze te begeleiden in een bepaald traject. Wat dat betreft was corona echt de raarste periode tijdens mijn werk als huisarts. Mensen mochten niet meer naar de praktijk komen, maar ik ging in een corona-pak naar de mensen toe. Toch kon ik daarin ook iets betekenen, want bij sommigen was het spannend en kwam je dagelijks langs.”
“Dat ik echt iets betekend heb voor mijn patiënten, werd me duidelijk tijdens mijn afscheid. In plaats van een receptie, had ik drie dagen ingepland waarin patiënten een afspraak van vijf minuten konden inplannen voor een afsluitend gesprekje. Die dagen zaten helemaal vol en ik ben echt geraakt door de woorden van sommigen. Er kwamen ook hele gezinnen langs om gedag te zeggen. Het was echt heel erg bijzonder. Die persoonlijke gesprekken zal ik ook het meest gaan missen, in tegenstelling tot de nacht- en weekenddiensten.”
Vier jaar geleden begon Kievits naast haar baan als huisarts, als medisch directeur bij Chronos, een zorggroep voor huisartsen. Op 1 januari 2023 fuseerde deze zorggroep met Zorggroep BeRoEmD en sinds deze week zitten ook de huisartsen van de Bommelerwaard erbij. “Jeroen Bosch Huisartsen behartigt de belangen van de huisartsen en maakt afspraken met andere zorgverleners, zoals het Jeroen Bosch Ziekenhuis, apothekers, gemeenten en meer. We praten namens alle huisartsen met één stem, en het is mooi dat ik dat namens mijn collega’s mag doen. Ik dacht deze taak te kunnen combineren met mijn werk als huisarts, maar het is toch te veel. Ik zal het persoonlijke contact met de patiënten missen, maar ik ben dankbaar dat ik nog fit genoeg ben om deze baan te kunnen doen. Ik vind het nog hartstikke leuk om te werken.”
Tekst: Lisette Broess
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.