‘Schatten van Vught’ over Vughtse NSB-leider

03 apr , 13:00 Nieuws
cover schatten van vught jrg 8 1 2025
Schatten van Vught

Eén van de onderwerpen die regelmatig aan de orde komen in Schatten van Vught, het tijdschrift van Stichting Erfgoed Vught, is de Tweede Wereldoorlog. De gevolgen van deze oorlog zijn – tachtig jaar later – nog steeds voelbaar en aanleiding tot discussie, bijvoorbeeld over het openbaar worden van archieven over collaboratie. Schatten van Vught besteedde in de afgelopen zeven jaar aandacht aan Vughtse verzetsstrijders zoals Harry Holla, Vic Swane en Fons Raaijmaakers, maar ook aan Vughtenaren die naar de NSB neigden, zoals Gerard-Jacques Philips en Joep Schröder.

In het zojuist verschenen aprilnummer schrijft Twan van den Brand over een man die vóór en tijdens de oorlog de leider was van de Vughtse NSB: Antoon Wassink. De nationaal-socialistische partij van Anton Mussert had in Vught, Cromvoirt en Helvoirt maar weinig aanhang, maar de rol van de Vughtse NSB-leider was radicaal en gevaarlijk, zeker toen Nederland door de Duitsers bezet was.    

Wassink was een slager die aanvankelijk werkte op het Marktveld bij slagerij Nouwens. Tijdens de bezetting stichtte hij zijn eigen bedrijf en ging hij leveren aan onder andere Kamp Vught. Als NSB-groepsleider colporteerde hij met Volk en Vaderland en ging hij op de vuist met aanhangers van de Nederlandsche Unie. Hij ageerde tegen burgemeester Loeff en politiechef Offermans die hij beschuldigde van een anti-Duitse houding. Hij bemoeide zich met het huisvesten van Duitsers en NSB-ers in voormalige joodse huizen en ging zelf ook in een van de huizen wonen. Na Dolle Dinsdag sloeg hij op de vlucht, al bleef hij achter de Führer staan. Na de oorlog werd hij gearresteerd en opgesloten in het tot Interneringskamp omgevormde Kamp Vught. Daar overleed hij aan ‘hartfalen’.

Stichting Erfgoed Vught gaf eerder al boeken uit over de Tweede Wereldoorlog: De laatste oorlogsmaanden (2019, uitverkocht) en De eerste oorlogsdagen (2024, nog te koop bij Bruna). Op het programma staan nog andere publicaties over verzet, collaboratie en onderduik.

In het aprilnummer van Schatten verder nog een artikel van Herman van Hooff over neoclassicistische en neogotische grafmonumenten in Vught en Helvoirt en erfgoednieuws over onder andere opgravingen in de Gement, het afscheid van burgemeester Van de Mortel en het project ‘Namen& Nummers’ (over joodse oorlogsslachtoffers).

Losse nummers van Schatten van Vught kosten € 7,50 en zijn te koop bij DePetrus (Heuvel 2), Bruna Vught (Baron van Hövellplein 4) en slijterij Pijnenburg in Helvoirt (Kerkstraat 30). Een jaarabonnement (4 nummers) kost € 25,-- en is te bestellen via [email protected].