Update opvolging incidenten tijdens FC Den Bosch - Vitesse

28 okt , 13:27 Nieuws
2024 10 18 meesters multi media fotos massale politie inzet bij wedstrijd fc den bosch vitesse in den bosch 14
FPMB Bart Meesters
De veiligheidsorganisatie van FC Den Bosch heeft overuren gedraaid om de identiteit te achterhalen van de personen die verantwoordelijk zijn voor de ongeregeldheden bij bovengenoemde wedstrijd op vrijdag 18 oktober jl. Op dit moment is de identiteit van vijf van hen bekend.
FC Den Bosch heeft tot nu toe ruim 30 uur gestoken in het analyseren van de beschikbare beelden die via de stadioncamera’s en social media zijn vergaard. Hieruit is onder meer gebleken dat twee spelers van Vitesse door een plastic beker zijn geraakt op respectievelijk hun schouder en flank. FC Den Bosch gaat nog aan de slag met het achterhalen van de identiteit van de ‘biergooiers’. FC Den Bosch heeft niet kunnen vaststellen dat een speler van de Arnhemmers op zijn hoofd is geraakt, zoals is gesuggereerd door onder andere Vitesse-trainer John van den Brom. Ook hebben wij geen glaswerk aangetroffen. Desalniettemin, is het zeer kwalijk dat spelers überhaupt en met wat voor een voorwerp dan ook, worden getroffen. Scheidsrechter Van der Eijk had de wedstrijd op dat moment ook direct definitief kunnen staken.
FC Den Bosch heeft de hulp ingeroepen van het Taskforce van de KNVB. Komende week komen zij naar ’s-Hertogenbosch om de beelden nader te bekijken en te analyseren. FC Den Bosch heeft zich allereerst gericht op het achterhalen van de identiteit van de veld-betreders en de bekogeling van de Vitesse-spelers. Daarnaast is vooral gekeken naar het moment waarop de Vitesse-steward gewond raakt. Dit is gebeurd tijdens de afkoelperiode die uiteindelijk 37 minuten zou duren. Tien individuen (van wie acht met bivakmuts en twee met gezicht bedekkende kleding) betraden tijdens de onderbreking vanaf de Oosttribune het speelveld. Zij begaven zich in de richting van het uitvak. Het speelveld was na luttele minuten weer vrij van haar belagers, maar ondertussen was de sfeer in het uitvak en op de aanpalende I-tribune ook behoorlijk verhit geraakt. Op beelden is te zien dat één persoon enorm tekeergaat richting het uitvak. De identiteit van deze man is bij FC Den Bosch bekend. Deze persoon heeft tegen het hek dat Vak I afschermt van het uitvak getrapt. Vanuit het uitvak wordt op deze persoon gereageerd. Een individu in het Vitesse-vak doet dat door met een voorwerp in zijn richting te slaan. Op de inmiddels geanalyseerde beelden is te zien dat hij daarbij vol de steward van Vitesse raakt. Deze raakt hierbij gewond. De beelden zijn, net als de beelden waarop te zien is dat de twee Vitesse-spelers worden geraakt met de plastic-bierbekers, gedeeld met Vitesse.
FC Den Bosch kan niet vaak genoeg herhalen dat zij de gebeurtenissen betreurt en zonder terughoudendheid veroordeelt. Er is ons alles aan gelegen de identiteit van alle daders van de incidenten te achterhalen, zodat deze de consequenties van hun grove misstap kunnen dragen. Voor de veld-betreders betekent dit sowieso een meerjarig landelijk (en eventueel internationaal) stadionverbod en een boete van € 15.000, –. Ook de ‘biergooiers’ kunnen represailles tegemoetzien. Afhankelijk van eventuele eerder wangedrag kan de strafmaat hier verschillen. ‘Biergooiers’ die zich uit zichzelf bij FC Den Bosch melden kunnen een strafvermindering tegemoet zien.