Wie wil alles weten over paddenstoelen? Kom naar de lezing

01 okt , 7:44 Nieuws
image004
IVN/Natuur- en Milieugroep Vught
Op woensdagavond 9 oktober 2024 organiseert IVN/Natuur- en Milieugrope Vught een lezing over paddenstoelen. En op zaterdagmorgen 12 oktober 2024 een excursie om deze vruchten der natuur zelf te gaan bekijken. Inleider en excursieleider is Gerard Compiet.
In feite zijn er het hele jaar door wel paddenstoelen te vinden, maar in de herfst komen we op onze wandelingen natuurlijk de meeste soorten en aantallen tegen. Vooral in dat jaargetijde staan veel mensen daarom stil bij deze wondere creaturen van Moeder Natuur en verzuchten dan vaak dat ze er graag wat meer over zouden willen weten. Misschien bent u een van hen.
Welnu, IVN/Natuur- en Milieugroep Vught biedt u de mogelijkheid om in deze paddenstoelenwereld wat meer wegwijs te worden. Zij organiseert daartoe een paddenstoelenavond en een daarop aansluitende excursie. De paddenstoelenavond wordt gehouden op woensdag 9 oktober bij de Jeugdnatuurwacht, Peellandstraat 1 in Vught. Aanvang 19.30 uur
Tijdens deze theorieavond zal o.m. uitleg gegeven worden over zaken als:
  • Wat voor organismen zijn paddenstoelen eigenlijk?
  • De voortplanting en verdere ontwikkeling bij paddenstoelen.
  • De vormenrijkdom in het paddenstoelenrijk. (denk b.v. aan (plaatjeszwammen, korstzwammen, knotszwammen, buikzwammen, etc.)
  • Hoe komen paddenstoelen aan hun voedsel?
  • Het onderscheid tussen mycorrhiza-paddenstoelen, saprofyten en parasieten.
  • De plaats van de paddenstoelen in de kringloop van de natuur.
  • Bedreigingen waar paddenstoelen aan onderhevig zijn.
  • Welke paddenstoelenboeken kan ik het beste gebruiken.
  • Welke websites zijn geschikt om te raadplegen
De excursie wordt gehouden op zaterdagochtend 12 oktober om 9 uur. Locatie wordt nog bekend gemaakt.
Tijdens de wandeling zal geprobeerd worden om dat wat op de theorie-avond aan bod is gekomen terug te vinden in het veld. Bovendien zullen er zich op deze wandeling ongetwijfeld paddenstoelen aandienen die op de theorie-avond buiten beschouwing zijn gebleven.
Kortom: Als u tijdens uw wandelingen voortaan meer van paddenstoelen wilt genieten, dan is deze paddenstoelenavond met ochtendexcursie een aanrader.
De toegang is gratis. Aanmelden kan via [email protected]
Wie is Gerard Compiet? Dit schrijft hij over zichzelf:
Ik heb ruim veertig jaar in het onderwijs gewerkt. Daarnaast was en is alles wat met de natuur te maken heeft mijn grote hobby, mijn passie mag ik eigenlijk wel zeggen. Deze belangstelling voor de natuur heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ik opgegroeid ben op het platteland en dan ook nog in het dal van de Astense Aa. Als kind heb ik samen met leeftijdgenoten veel tijd in en aan deze prachtige beek met zijn vele meanders doorgebracht. Ik kreeg vooral belangstelling voor vogels, maar later ook voor insecten en paddenstoelen.
Gaandeweg werd ik lid van IVN-Asten-Someren en ook van het KNNV in Eindhoven. Daarbij ook van Het Brabants Landschap en van landelijke natuurorganisaties als Vogelbescherming en de Nederlandse Mycologische Vereniging.
Ik heb altijd de behoefte gehad, misschien vanuit mijn onderwijsachtergrond, om mijn kennis met anderen te delen. Vandaar dat ik regelmatig lezingen houd en cursussen geef die verband houden met mijn aandachtsgebieden.
Daarnaast schrijf ik verhalen en gedichten die de natuur betreffen en die regelmatig in de regionale pers en in afleveringen van bladen van natuurverenigingen verschijnen.
Kortom, ik ben altijd wel met dingen bezig die aan de natuur gerelateerd zijn.
Samengevat:
Datum lezing: woensdag 9 oktober 2024 Tijd: 19.30 uur Locatie: Jeugdnatuurwacht, Peellandstraat 1, Vught
Datum excursie: zaterdag 12 oktober 2024 Tijd: 9.00 uur Locatie: waarschijnlijk Vughtse Heide
De toegang is gratis. Aanmelden kan via [email protected]