Hapkido is een sport, maar ook een levensstijl

Hapkidoschool Chebi heeft het lastig. Het aantal (volwassen) leden loopt terug, en nieuwe aanwas is lastig te vinden. En dat is jammer, want volgens Mark en Kim is hapkido niet alleen een goede manier om je werk even los te laten tijdens het sporten. Het is ook een levensstijl en een goede manier om zelfvertrouwen en zelfbeheersing te krijgen.

Kim begon als tiener bij leraar Emilio Iglesias en is tientallen jaren later, nog steeds betrokken bij Chebi. “Ik was in die tijd op zoek naar een vechtsport. Ik heb van alles geprobeerd, maar niets paste echt bij mij, tot ik op hapkido ging. Hier zit alles in, ook discipline en dat had ik nodig. Binnen de club is een duidelijke hiërarchie (je hebt respect voor je trainer), maar je traint wel allemaal met elkaar, witte band tot zwarte band. Het gevoel wat ik hier heb, heb ik nergens anders. Voor mij is hapkido echt een levensstijl geworden. Ik heb er bepaalde normen en waarden meegekregen. Het versterkt je innerlijke zodat je in balans staat met jezelf en je omgeving. En je leert technieken om je eigen emoties controleren. Je leert namelijk niet alleen om jezelf te verdedigen, maar juist ook om confrontaties te voorkomen. Ik ben er tien jaar uit geweest, maar ik kwam erachter dat ik het toch nog steeds mistte en ben daarom weer terug gekomen. Terugkomen op een oude vertrouwde plek met veel nieuwe, mooie mensen. Alsof je nooit weg bent geweest.”

Gevormd

Ook Mark begon al als tiener met hapkido. “Bij het vak levensbeschouwing zag ik een poster hangen van hapkido (Emilio Iglesias was docent in dat vak) en wilde het wel eens proberen. Nu betekent hapkido alles voor me. Het heeft me echt gevormd tot wie ik nu ben. Vroeger had ik een kort lontje, waardoor ik steeds in de problemen kwam. Om vechten te voorkomen, begon ik me later erg terug te trekken. Nu heb ik die dingen los kunnen laten. Maar het is niet alleen de sport zelf. Het is een combinatie van de leraar, de mensen en de brede visie van de club.”

Afwisselend

Volgens de twee is hapkido een combinatie van taekwondo, jiujitsu en aikido. “De lessen zijn heel afwisselend. De ene keer ben je bezig met trappen en stoten, tai-chi-achtige oefeningen, de andere keer met technieken om aanvallers af te weren en politietechnieken. Het is voor iedereen geschikt. Je gebruikt vooral de kracht van je tegenstander. Mensen die hier hapkido, hankido of hanguldo doen, leren ook omgaan met elkaars beperkingen. Maar we kijken vooral naar elkaars mogelijkheden. Daardoor is het laagdrempelig om in te stappen en blijken lichamelijke beperkingen juist mogelijkheden te bieden. Je leert jezelf echt op verschillende punten kennen. Het is heel erg veelzijdig. Je werkt aan je conditie, leert zelfverdediging en je leert de aanval die geplaatst kan worden ook zelf te beheersen. Maar vooral ook werk je samen en heb je plezier.”

Training

Hapkido is goed voor volwassenen en kinderen. Zowel Kim als Mark zijn assistent-trainer geweest en Kim heeft zelfs een jaar haar eigen trainingsgroep gehad. Als lerares op een basisschool ziet ze ook wat hapkido voor kinderen kan betekenen. “Ik merk dat er steeds minder respect is. Daar kan hapkido veel in betekenen. En ook voor het zelfvertrouwen van kinderen.”

Op dinsdag en vrijdag zijn er lessen voor kinderen (vanaf 7 jaar) en volwassenen. Op zaterdag is er ook nog zwaardtraining (hanguldo) en hapkido voor volwassenen. Voor meer info: www.hapkido-chebi.nl.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen