Paralympische Spelen gaan van start

Foto: Pixabay

Op dinsdag 24 augustus beginnen in Tokio dan toch eindelijk de Paralympische Spelen. Vanwege de coronacrisis een jaar later dan de bedoeling was. Tijdens dit sportevenement komen ruim 4200 topsporters uit 164 landen naar Japan om hun land te verdedigen. Ook Nederland zal present zijn met verschillende paralympische teams samen met Chef de Mission Esther Vergeer. Er zijn 22 verschillende sporten en 537 medailles te winnen gedurende de Paralympics.

Tot de deelnemers behoren ook Maikel Scheffers die mee gaat doen aan rolstoeltennis en Kimberly Alkemade gaat starten op de sprintnummers 100 en 200 meter.

Esther Vergeer doet niet aan voorspellingen over het aantal medailles dat de paralympische ploeg in Tokio gaat halen. “Wat ik wel weet is dat wij hier met 73 atleten zijn. TeamNL heeft een superstreng selectiebeleid, dus als je hier staat, dan hoor je hier te staan en maak je kans op een medaille. De sporters zijn fit en sterk en er klaar voor. Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij maximaal gaan presteren.”

Vergeer (40) benadrukt nog eens hoe belangrijk de Paralympische Spelen zijn als platform voor sporters met een beperking. “Alle paralympiërs die hier zijn nemen hun sport heel serieus. Ze zijn topsporters die niet onderdoen voor de olympische sporters. Ze hebben allemaal een verhaal, vaak mooi en inspirerend, maar ze kunnen ook buitengewoon goed sporten en hebben een enorme discipline. Ik denk dat zij voor alle Nederlanders een voorbeeld kunnen zijn.”

Televisie en radio
Tussen de openings- en de sluitingsceremonie (beide live te zien) besteedt de NOS dagelijks met twee programma’s aandacht aan de Paralympische Spelen, die in Tokio worden gehouden van dinsdag 24 augustus tot en met zondag 5 september.
Aansluitend aan het NOS Journaal van 20.00 uur is er op NPO 1 een korte uitzending van ongeveer 7 minuten, waarin Herman van der Zandt de opmerkelijkste prestaties de revue laat passeren. Op NPO 2 is er na Nieuwsuur een dagelijks programma van 25 minuten dat wordt opgenomen in de buitenstudio die ook al werd gebruikt tijdens het EK Voetbal. Samen met drie vaste gasten – oud-rolstoeltennister Jiske Griffioen, rolstoelbasketballer Marc van de Kuilen en parazwemmer Simon Boer – bekijkt en becommentarieert Herman van der Zandt de wedstrijdbeelden.

Ook op NPO Radio 1 is er gedurende de dag aandacht voor de paralympische actualiteit: Suse van Kleef maakt bijdragen voor het NOS Radio 1 Journaal en Nieuws en Co (NOS/NTR).

De Zomerspelen zijn aan Tokyo toegewezen op de 125ste bijeenkomst van het Internationaal Paralympisch Comité in Buenos Aires en worden sinds 1960 gehouden, dit zijn de 16e officiële Spelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen