Max en Bram: twee succesvolle Vughtse jonge golfers

Foto: Lisette Broess-Croonen

Golfen wordt vooral gezien als een sport voor ouderen, maar daar zijn Max (15) en Bram (14) de Korver het niet mee eens. Iedere dag staan ze op de golfbaan om hun favoriete sport te beoefenen. En met succes. Tijdens de clubkampioenschappen van twee weken geleden werd Max eerste en haalde Bram ook een goed resultaat.

De twee jongens begonnen met golfen toen hun vader het spelletje leerde kennen. “Ik kan me niet eens meer herinneren dat ik begon met golfen.” zegt Max. “Volgens mij zat ik nog in de luiers. Toen woonden we in Mexico, waar we geboren zijn. Twee jaar geleden zijn we naar Nederland verhuisd en het eerste half jaar hadden we onze golfclubs nog niet. Toen ze eindelijk naar Nederland kwamen, hadden we wel zin om weer te beginnen.”

Beter geworden

Het grootste verschil tussen Nederland en Mexico? “Het weer”, lachen ze allebei. “Daar speel je altijd in de zon. Hier heb je vaak zin om te gaan golfen, maar dan regent het weer. Het bevalt goed hier in Nederland, behalve in de winter. Alleen als het sneeuwt is het wel leuk. In Mexico was er ook meer hoogteverschil en daardoor sloeg je verder. Maar hier zijn de lessen veel beter en leuker. We zijn hier echt beter geworden.”

Gezellig

Doordeweeks slaan ze hun ballen bij Golfclub Vught, in het weekend gaan ze vaak naar Best. “Best heeft een grote baan, maar in Vught is het veel gezelliger.” De jongens vinden het ook fijn dat ze hier zomaar op de fiets naar toe kunnen. Bram: “Als je even je hoofd leeg wil maken, bijvoorbeeld na school, stap je op de fiets om een paar ballen te slaan. Dat vind ik zo leuk aan golf.” Voor Max is vooral het competitieve aspect leuk. “De wedstrijden vind ik het leukste. En het is leuk dat je jezelf altijd kan verbeteren. In Mexico vond ik het nog leuker om te voetballen, maar sinds ik hier de lessen krijg, ben ik gestopt met voetbal. Anders heb ik niet genoeg tijd om te golfen. Het is ook fijn dat ik hier zelf op de fiets naar de baan kan, dat kon in Mexico niet. Nu is het na school even wat eten en dan naar de golfclub.”

Jongeren

Hun doel: zo goed mogelijk worden. “Maar we hoeven niet per sé profs te worden. Als het niet meer leuk is stoppen we.” zeggen de broers. Of ze ooit zo goed worden als hun voorbeelden Jordan Spieth (Max) en Jon Rham (Bram) weten ze nog niet. Maar het begin is in ieder geval gemaakt. Max hoopt ondertussen nog wel dat er meer jonge spelers komen. “Ik heb wel wat vrienden op de golfbaan, maar het zou leuk zijn als er meer jongeren komen.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen