Start to Swim en verbaas je over jezelf

Foto: De Dommelbaarzen

De watertemperatuur van de IJzeren man kruipt in de richting van “zwembaar”: het buitenzwemseizoen staat voor de deur. Voor wie redelijk gemakkelijk een paar kilometer in buitenwater wil kunnen zwemmen wordt dit jaar voor het eerst door De Dommelbaarzen een borstcrawlcursus georganiseerd.

Na de succesvolle Start-to-Swim borstcrawlcursus “binnen” start eerdaags de “buitenzwemcursus”. De volledige cursus bestaat uit twee modules:

Module “buiten” (9 juni tot en met 8 september 2017)
Module “buiten” is bedoeld voor ervaren zwemmers die een voldoende borstcrawltechniek hebben. Het is een ideaal vervolg op de module “binnen” of voor mensen die in training willen voor triatlons en zwemtochten zoals de prestatietochten van de IJzeren Man Zwemrace op 10 september 2017.

De module “buiten” wordt gegeven in De IJzeren Man te Vught. Na deze cursus van drie maanden ben je in staat tot 2 kilometer borstcrawl te zwemmen.

Module “binnen” (start september 2017 en maart 2018)
Gedurende drie maanden wordt er gewerkt aan de techniek. Dat doen we in het LACO zwembad te Vught. Het voordeel hiervan is dat er veel en direct contact is tussen trainers en deelnemers. Na die drie maanden kun je mee naar de module “buiten”, of je traint binnen verder, bijvoorbeeld als lid van de Dommelbaarzen.

Bestuurslid Sport van De Dommelbaarzen Wietse Beerens vertelt: “Zelf train ik in de zomer elke dag in de IJzeren Man. Heerlijk, zo’n duik in het heldere water aan het einde van een werkdag. Dat gun ik echt iedereen”.

Voorzitter Freek Peters vervolgt: “Sinds een aantal jaren wordt ons gevraagd of we mogelijkheden hebben om volwassenen zwemles te geven. De beperkte hoeveelheid badwater liet dat eigenlijk niet toe. Omdat de vraag aanhield en zich de gelegenheid voordeed, hebben we deze specifieke training ontwikkeld.”

Meedoen
Iedereen van 18 jaar en ouder kan zich inschrijven. We splitsen tijdens de training de groep in “minder gevorderd” en gevorderden. Buitenzwemmen is anders dan binnenzwemmen: wind, watertemperatuur en soms golfslag beïnvloeden de “beleving”. Daarom is er veel aandacht voor veiligheid. Zo is het zwemmen met een felgekleurde badmuts verplicht voor de zichtbaarheid. We trainen zeker met beginners aan de randen van de IJzeren Man maar voldoende techniek wordt gevraagd.

De minder gevorderden zullen hun techniek verbeteren door middel van gerichte techniekoefeningen en zal gaandeweg de gezwommen afstand toenemen. Deze groep is geschikt voor iedereen die zwemmen leuk vindt en zelfstandig een paar honderd meter achter elkaar kan zwemmen (Zwemdiploma B niveau).

De gevorderden groep is geschikt voor iedereen die sneller, beter en met minder moeite verder en/of sneller wil leren borstcrawlen. We denken hierbij bijvoorbeeld aan triatleten, maar ook aan recreatieve zwemmers.

De training wordt gegeven door Rick van Hamond wedstrijdzwemmer (binnen en buiten) op nationaal niveau, ondersteund door een aantal ervaren zwemmers.

Kosten
De kosten van de modules zijn ook dit keer weer beperkt gebleven tot €97,50 per module. In de zomervakantie zal de cursus stilliggen, maar er blijft trainingsmogelijkheid aanwezig.

Inschrijven
Wil je meedoen, schrijf je dan nu in vóór 1 juni a.s. via [email protected]. We verwachten je dan op de eerste training op vrijdag 9 juni a.s. om 19.30 omgekleed bij de IJzeren Man, ingang haven, te Vught.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Rick van Hamond door een mailtje te sturen aan [email protected] of kijk op https://www.facebook.com/start2swimvught/. Tevens kun je alles teruglezen op www.dommelbaarzen.com/start-to-swim.

 

Reacties

article
4577
Start to Swim en verbaas je over jezelf
De watertemperatuur van de IJzeren man kruipt in de richting van “zwembaar”: het buitenzwemseizoen staat
https://vught.nieuws.nl/sport/4577/start-to-swim-en-verbaas/
2017-05-23T13:08:56+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/362/2017/05/23090004/111111.jpg
Sport