FC Den Bosch blijft koploper na winst op Vitesse

20 okt , 10:08 Sport
fcdb selectie en veldportretten raw 3142
Kees Vos Fotografie
FC Den Bosch beleefde een spectaculaire wedstrijd tegen Vitesse, vol hoogte- en dieptepunten. Hoewel beide teams de eerste minuten aftastend begonnen, groeide het duel al snel uit tot een spannend schouwspel. Na kansen aan beide zijden trok FC Den Bosch uiteindelijk aan het langste eind. Met een overtuigende 4-2 overwinning blijft het team van de beste trainer van de eerste periode, ongeslagen in eigen huis en werd de koppositie verstevigd!
Hoofdtrainer David Nascimento zag voor de wedstrijd logischerwijs geen reden tot wisselen. De Bosschenaren startten dan ook in de vaste basisformatie van de laatste weken. De eerste minuten toonden beide ploegen zich aftastend. Na iets meer dan tien minuten was  de eerste kans voor de bezoekers. Een scherpe voorzet van Alexander Büttner werd net naast gekopt. Niet lang daarna was Den Bosch voor het eerst gevaarlijk. ‘Samba’ Byron Burgering sneed door de Arnhemse verdediging heen, passeerde drie, vier verdedigers en legde de bal knap voor op het hoofd van Danzell Gravenberch. De oersterke spits van FC Den Bosch kopte de bal op goal, maar Vitesse-doelman Giovanni van Zwam greep met een knappe redding in entikte de bal over zijn goal.
Na iets meer dan twintig minuten ontsnapte FC Den Bosch aan een tegengoal. Met een prachtige versnelling liet Tehodosios Macheras de Bossche verdediging achter zich. De aanvaller ging af alleen op Mees Bakker, maar miste tot opluchting van het thuispubliekfinesse in de afronding. Het spel werd wat slordiger in het tweede deel van de eerste helft waarin beiden ploegen moeilijk tot kansen kwamen. Vitessenaar Büttner probeerde het van heel ver, maar zijn inzet ging net naast.
Smaakmaker aan Arnhemse zijde Miliano Jonathans brak in minuut 34 door aan de rechterkant. Nick de Groot had zijn handen vol aan de topscoorder van Vitesse en moest waken voor een tegendoelpunt. Hij hield de weg naar de Bossche goal knap dicht en Jonathans ’rolletje’ eindigde in de handen van Mees Bakker.
Diezelfde Jonathans was in minuut 44 wél trefzeker. Een teruggelegde voorzet werd door hem beheerst in de hoek geplaatst. Daarna werd de wedstrijd stilgelegd, omdat een klein deel van de Bossche supporters het nodig vond om bekers met inhoud op het veld te gooien. Ruim een half uur kwamen de spelers weer naar buiten. Na een korte warming-up werden de resterende drie minuten van de eerste helft afgewerkt. Een korte drinkpauze en de wisseling van veldhelft volgden, waarna direct werd aangevangen met de tweede helft. Door het oponthoud was de gebruikelijke rustpauze niet meer nodig.
In de tweede helft schaarden de supporters in De Vliert zich weer op een positieve manier achter het eigen team. FC Den Bosch controleerde de wedstrijd en zocht veelvuldig de lange bal op Danzell Gravenberch om de gelijkmaker te forceren. De linkerspits won de meesteduels, maar écht dreigend werd het nog niet voor het doel van de Arnhemmers.
Tot minuut 59, toen via een ouderwetse scrimmage de bal voor de voeten van de Amsterdammer belandde. Gravenberch dacht niet na en schoof de bal beheerst binnen: 1-1. Nu kwam de wedstrijd écht los. Vieiri Kotzebue was inmiddels binnen de lijnen gebracht. Het goudhaantje van de vorige wedstrijd bewees opnieuw zijn klasse. Een stifje van zijn voet leek in de lange hoek van het doel te verdwijnen, maar het was uiteindelijk Nick de Groot die het laatste zetje gaf en de thuisploeg de 2-1 bezorgde. Het winstperspectief leek van korte duur te zijn toen de goochelaar uit Arnhem een nieuw kunststukje in huis had. Jonathans snoeiharde schot vloog binnenkant lat/paal binnen en zo was de stand weer gelijk.
Lang duurde de mineur bij de Bosschenaren niet. Een afvallende bal viel in minuut 83 voor de voeten van Mikulas Bakala. De controleur van FC Den Bosch dacht niet na en schoot op goal. Zijn inzet trof via een speler van Vitesse doel: 3-2. De Arnhemmers probeerden met opportunistisch spel in de absolute slotfase nog een punt uit het vuur te slepen. Het was FC Den Bosch dat in de counter genadeloos toesloeg en de genadeklap uitdeelde. Invaller Rein van Hedel maakte zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal en deed alle hoop bij Vitesse verdwijnen. Eindstand: 4-2.
Komende dinsdag speelt FC Den Bosch een uitwedstrijd tegen FC Volendam. De wedstrijd begint om 20:00 en is te volgen via ESPN en de socials van FC Den Bosch. Er zijn nog enkele kaarten te koop.