Vriens Natuursteen: mooie dingen van natuursteen

Ruim een jaar geleden verhuisde Vriens Natuursteen van de Helvoirtseweg naar de Kempenlandstraat. Daar werkt Ruud Vriens met allerlei soorten natuursteen en maakt er onder andere gevels, vloeren en tafels van. “Iedere soort natuursteen heeft wel iets.”

Vriens rolde in het vak via zijn vader. “Mijn vader zat in de utiliteitsbouw (bouwwerken zonder woonbestemming) en maakte onder andere natuurstenen gevels. Hoewel ik ben afgestudeerd als slager, ben ik na mijn militaire dienst toch aan de slag gegaan met natuurstenen. Eind vorige eeuw ben ik voor mezelf begonnen en in 2008 had ik mijn eigen zagerij. Ik kan alles van natuursteen op maat zagen, maar werk hoofdzakelijk nog aan interieur. Ik zaag wat de mensen maar willen hebben, waaronder aanrechtbladen en vensterbanken. Ook renoveer ik soms natuurstenen meubels. Daarnaast verkoop ik onderhoudsmiddelen voor marmer en leistenen vloeren.”

Belgisch hardsteen

Hij werkt met graniet, marmer, composiet en meer bijzondere natuurstenen, maar de hoofdmoot is Belgisch hardsteen. “Dat gebruik ik voor gevels, vloeren, interieurs en meer. De steen koop ik in de groeve in België zelf. Daar zoek ik het zelf uit en laat het met de vrachtwagen bezorgen. Andere steensoorten komen wel uit de groothandel. Op Belgisch hardsteen kan je veel behandelingen doen die op andere steensoorten niet kunnen. Het is een fossielsteen, waardoor er van alles in zit. Ik houd niet zo van saai zwart of grijs, er moet wel iets inzitten. Heel Den Bosch hangt vol met hardsteen, het heeft dan ook een super uitstraling.”

Lange werkweek

Al veertig jaar werkt hij regelmatig honderd uur per week. “Een werkweek van veertig uur was uitslapen. Daarom ga ik het over een jaar of vier rustiger aan doen. Ik ben nu ook nog maar alleen. Soms huur ik iemand in voor een klus, maar verder doe ik alles zelf. Het is wel jammer dat er niemand is die het over wilt nemen. Ze vinden het tegenwoordig toch te zwaar werk met te veel stof, dat is wel jammer. Iedere steen heeft wel iets en je kan er hele mooie dingen mee maken.”

Vriens natuursteen is geopend op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot en met 17.30 uur en op zaterdag van 8.30 tot 13.00 uur. Voor meer info: www.vriens-natuursteen.nl.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen