Lancering podcast ‘Oorlog, vrede en vrijheid’

Foto: Iris Vetter

Afgelopen vrijdag vond bij Nationaal Monument Kamp Vught de lancering plaats van de podcast ‘Oorlog, vrede en vrijheid’. Directeur Jeroen van den Eijnde van Nationaal Monument Kamp Vught en directeur Nan van Schendel van Huis73 onthulden een grote raamsticker.

De podcast ‘Oorlog, vrede en vrijheid’ is in het najaar van 2019 gemaakt door podcastmaker Marcia Sandee, Bibliotheek Vught (onderdeel van Huis73) en leerlingen van de basisscholen De Springplank, de Koningslinde en de Schalm. Van Schendel: “De podcast maakt duidelijk dat grote begrippen als oorlog, vrede en vrijheid voor kinderen betekenis krijgen als ze er met hun eigen verbeelding woorden aan geven. Zo mooi en ontroerend om naar te luisteren.” Om meer bekendheid te geven aan de podcast ging Huis73 de samenwerking aan met Nationaal Monument Kamp Vught. Met de QR-code op de grote raamsticker kunnen bezoekers van het museum fragmenten van de podcast beluisteren.

Feestrok

Naast de lancering van de podcast, werd er ook een grote feestrok op het voorterrein van Nationaal Monument Kamp Vught geplaatst. Deze rok is door Judith Abels gemaakt voor de herdenking van 75 jaar bevrijding. Scholieren werkten toen samen met hun (groot)ouders aan 1400 lapjes stof met een persoonlijke boodschap. De feestrok is geïnspireerd op de Nationale Feestrok die Mies Boissevain na de oorlog bedacht. Deze verzetsstrijdster verliest twee zonen en haar man tijdens de oorlog en overleeft zelf ternauwernood de kampen Vught en Ravensbrück. Na de bevrijding roept ze alle vrouwen op om een rok te maken van lapjes die een speciale herinnering oproepen. De rok staat symbool voor eenheid, ook al is iedereen anders.  De rok die Abels heeft gemaakt, past goed als eyecatcher bij de expositie ‘Mode op de bon’. Deze is nog tot eind oktober in Nationaal Monument Kamp Vught te zien.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen