Foto-expositie ‘Lain Sayang Lain’ in Barak 1B

Vanaf komende zaterdag, 24 juli, is in Barak 1B de foto-expositie ‘Lain Sayang Lain, vier generaties Molukkers in Nederland’ te zien. Documentair fotograaf Suzanne Liem en schrijfster Sylvia Pessireron stellen in deze expositie de veerkracht van de Molukkers centraal.

De expositie bestaat uit portretten en reportagebeelden, gecombineerd met foto’s uit persoonlijke fotoalbums en foto’s uit archieven. De indrukwekkende portretten en openhartige quotes over de cultuur, persoonlijke ervaringen en de gemeenschappelijke geschiedenis geven een beeld van de hedendaagse Molukse samenleving. In de expositie zijn ook tien portretten te zien van inwoners van de Vughtse wijk Lunetten.

70 jaar

Dit jaar is het 70 jaar geleden is dat Molukse KNIL-militairen in 1951 in Nederland – en ook in voormalig Kamp Vught – aankwamen. Lain Sayang Lain’ (vrij vertaald: wij geven om elkaar) is het motto dat de saamhorigheid onder Molukkers weergeeft. Ondanks meningsverschillen in de beginjaren van hun aanwezigheid in Nederland is de band hecht gebleven. Het voormalig concentratiekamp Vught was één van de grootste Molukse woonoorden. In 1992 werden de barakken gesloopt, waarna op dezelfde plek de Molukse wijk Lunetten is gebouwd. Barak 1B is in de originele staat behouden en deed onder meer dienst als kerk. Sinds 2013 is deze laatste kampbarak onderdeel van Nationaal Monument Kamp Vught en is er de vaste expositie ‘Als muren konden spreken’ te zien.

Expositie

De foto-expositie is dagelijks te zien van 24 juli tot en met 5 september van 12 tot 17 uur. Ook op woensdag 8, zaterdag 11 en zondag 12 september kan de expositie nog bezichtigd worden. Reserveren is noodzakelijk en kan via de website van Nationaal Monument Kamp Vught. Het kaartje is een combi-ticket voor een bezoek aan het herinneringscentrum en aan Barak 1B.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen