Film NM Kamp Vught wint internationale prijs

In de vaste expositie van Nationaal Monument Kamp Vught is de film ‘Niet Alles Is Wat Het Lijkt’ te zien. Deze film is in de prijzen gevallen bij de New York Festivals TV & Film Awards 2021. “Deze internationale erkenning is een geweldige opsteker voor ons museum en de filmmaakster.” zegt directeur Jeroen van den Eijnde.

De film is door de Bossche schrijver-regisseur Sanne Kortooms gemaakt in opdracht van Nationaal Monument Kamp Vught. In de film rouleren Sophie van Winden, Nizar El Manouzi en Juda Goslinga per scène in de rol van slachtoffer, dader en omstander. Steeds moeten de acteurs de situatie inschatten en keuzes maken en dat geldt óók voor de kijker. Maar hoe makkelijk is het een keus te maken als je de situatie niet kent, baseer je je dan op louter beeldvorming?

Ander daglicht

“In de meeste gevallen weet je helemaal niet hoe iets écht in elkaar steekt.” Zegt Kortooms. “Het is makkelijk om snel een aanname te doen maar het is veel moeilijker en tijdrovender te achterhalen of die klopt. Zonde, want daarom kunnen zaken waarbij men alleen op foutieve eerste indrukken handelt makkelijk uit de hand lopen. In de film proberen we daarmee te spelen door ná iedere scène óók te laten zien wat eraan voorafging. Want dat kan de hele boel soms nét in een ander daglicht zetten.”

Reflectie

Volgens Van den Eijnde onderstreept deze prijs dat Nationaal Monument Kamp Vught op een kwalitatief hoogstaande manier in onze nieuwe presentatie ook de verbinding maakt met de actuele betekenis van de geschiedenis van deze plek. Reflectie op jezelf, het heden en de toekomst, met die gedachte is de ‘reflectieruimte’ door het herinneringscentrum ontwikkeld. Hier zijn naast de bekroonde film ook filmportretten en korte documentaires te zien.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen