Apothekerskast van dokter Hillen in Vughts Museum

Foto: Vughts Museum

Een onderdeel van het Vughts Museum in DePetrus is het ambachtenstraatje. Daar is onlangs de timmerwinkel vervangen door de apothekerskast van dokter Hillen. Hiermee geeft het museum een goed beeld van hoe een dokterspraktijk er destijds uitzag.

Piet Hein Hillen (1863-1943) komt als jonge arts in Vught terecht, waar hij de enige huisarts én de gemeentearts is. In 1895 brengt hij samen met pastoor Lips genoeg geld bij elkaar om een ziekenhuis te stichting in de buurt van de Petruskerk. Vijf jaar later wordt het Sint-Elisabethgesticht in gebruik genomen, waarmee de zusters Franciscanen met de zorg belast worden. Dokter Hillen zorgt voor een operatiekamer en röntgenapparatuur. In 1911 betrekt de arts een villa met dokterspraktijk op Maurickplein 1. Daar heeft hij ook een eigen apotheek, doet hij tandheelkundige behandelingen, opereert en leidt bevallingen. Als dank voor zijn werk is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Samen met zijn vrouw Maria Bex krijgt Pier Hein Hillen zeven kinderen.

Felix Hillen

Een van die kinderen is Felix Hillen (1900-1973). Ook hij volgt de opleiding tot huisarts en start in Vught, op Taalstraat 181, zijn eigen praktijk. In 1942 volgt hij zijn vader op als gemeentearts en een jaar later verhuist het gezin naar het Maurickplein om de praktijk daar voort te zetten. In de Tweede Wereldoorlog staat Felix Hillen op het perron wanneer de eerste gevangenentransporten aankomen. Hij deelt voedselvoorraden uit en komt terecht in het artsenverzet Medisch Contact. Na de oorlog is hij lid van de Gemeenschap Oud Illegale Nederland. Die groep hamert op zuiveringen onder de medici en de juiste behandeling van geïnterneerde foute Nederlands en Duitsers in Kamp Vught. Halverwege de jaren zestig wordt het pand aan het Maurickplein verkocht aan dokter Janssens. Hillen verhuist naar de Grote Gent, waar hij praktijk houdt. Hij is ereburger van Vught, Officier in de Orde van Oranje-Nassau en drager van het kruis van verdiensten van het Nederlandse Rode Kruis.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen