Gemeentebelangen stemt tegen nieuw bestuursakkoord

Foto: Lisette Broess-Croonen

Gemeentebelangen heeft gisteren, tijdens een extra raadsvergadering, tégen het bestuursakkoord gestemd. De partij had veel kritische vragen over het akkoord. Met name over de aanvaarding van het plan voor de N65, waar vooral CDA en D66 in hun partijprogramma tegen waren.

Rutger Jans van het CDA beaamde dat het een grote teleurstelling was dat het plan van de N65 niet meer veranderd kon worden. Officieel was het wel mogelijk, maar volgens Jans zou dat bestuurlijk zeer onbehoorlijk zijn en daarmee dus toch onmogelijk. Wel maakt de partij zich in het akkoord hard voor een goede inbedding van de nieuwe weg, net als de andere partijen.

Kritiek

Burgemeester Van de Mortel opende de vergadering met een oproep aan de raadsleden om goed met elkaar om te gaan. “De sfeer die we naar de bewoners uitstralen, hebben we zelf in de hand. Mét of óver elkaar praten.” Toch was de sfeer af en toe venijnig. Waar de coalitiepartijen trots zijn op een mooi akkoord, ziet Gemeentebelangen te weinig terug van de verkiezingsbeloftes, waaronder dus de beloftes van een verandering van het plan over de N65. Voor het CDA heeft Guus van Woesik de hoop al opgegeven en in de VVD is hij teleurgesteld. Ook voormalig coalitiepartner PvdA-GroenLinks kreeg flinke kritiek.

Transparant

De nieuwe coalitie hamert in het akkoord op een vernieuwing van de bestuurscultuur. Deze moet transparant, kritisch en constructief worden met een samenwerking van álle partijen. Die transparantie is volgens Gemeentebelangen niet aanwezig, omdat hun motie over het openbaar maken van de formatieverslagen, verworpen werd door de overige fracties. “We hadden graag met het akkoord ingestemd, maar zien de transparantie die jullie willen niet terug.” aldus Gemeentebelangen.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen