Herdenking Nederlandse slachtoffers Sachsenhausen

Foto: Gemeente Vught

Op 5 en 6 september 1944 vonden de laatste transporten van Kamp Vught naar concentratiekamp Sachsenhausen plaats. Meer dan 1400 Nederlandse gevangenen zouden dit kamp niet overleven. Deze slachtoffers worden herdacht tijdens een herdenking .

Om 10.45 uur vertrekt een stille tocht vanaf het Raadhuis naar het Sachsenhausen-monument in het Reeburgpark. Daar start om 11.15 uur een herdenking, waarbij onder andere Catherine Keyl zal spreken. Zij schreef het boek ‘Oorlogsvader: een herinnering’, over haar vader die gevangen zat in de kampen in Vught en Sachsenhausen. Hij kwam in de kampen terecht vanwege verzetswerk en kwam pas na twee jaar gevangenschap terug in Nederland, nog maar slechts 45 kilo wegend. Zijn leven was getekend door de oorlogstrauma’s en het gezin moest vaak de gruwelijke verhalen aanhoren.

Organisatie

Naast de toespraak van Keyl, is er een muzikale bijdrage van Naomi Inez en Hajo Sanders en lezen scholieren van basisschool De Springplank zelfgeschreven gedichten voor. Tot slot volgen de traditionele twee minuten stilte en het leggen van kransen en bloemen bij het monument. De herdenking wordt georganiseerd door Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met de Stichting Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS). De gemeente Vught faciliteert de herdenking. Belangstellenden zijn van harte welkom om de herdenking bij te wonen, uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen