Loden leidingen in uw huis

Foto: Gemeente Vught

Woont u in een woning van voor 1960? Dan kunnen loden waterleidingen in woning voorkomen. Mogelijk zijn (tijdens een verbouwing) de loden drinkwaterleidingen al uit uw woning verwijderd. Te veel lood in drinkwater is niet gezond. In dit artikel leest u wat loden drinkwaterleidingen voor u betekenen en wat u er aan kunt doen.

Gezondheidsrisico’s
Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt. Sinds 1960 is dit verboden. In oudere woningen zijn helaas nog niet alle loden leidingen vervangen. Uit recent onderzoek blijkt dat lood in het drinkwater al bij een lage hoeveelheid voor gezondheidsrisico’s kan zorgen. Vooral bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. Op de website van milieu centraal leest u meer over de gezondheidsrisico’s. Kijk ook op de website van de ggd voor meer informatie over de gezondheidsaspecten van lood in drinkwater. Hebt u nog vragen? Mail ze dan via [email protected] of bel ze op 0900 36 86 868.

Als u eigenaar bent van de woning
Als u eigenaar bent, bent u zelf verantwoordelijk voor uw leidingen. U kunt zelf checken of uw woning nog waterleidingen van lood heeft: deze leidingen zijn grijs van kleur en hebben een onregelmatige vorm. Bij het tikken op een loden leiding hoor je een doffer geluid dan bij een koperen of ijzeren leiding. Eventueel kan een meting definitief vaststellen of er in uw woning nog loden leidingen zijn. Hebt u nog loden leidingen? Laat ze dan vervangen dat is beter voor uw gezondheid. Vraag hiervoor een erkende installateur, bijvoorbeeld een loodgieter.

Als u uw woning huurt
De rijksoverheid heeft verhuurders gevraagd hun panden te controleren en loden waterleidingen te vervangen. Uw verhuurder moet zorgen voor schoon drinkwater. U kunt bij uw verhuurder navragen of er loden leidingen zijn en of hij ze wil vervangen. U kunt ook zelf onderzoek doen. Wil de verhuurder de leidingen niet vervangen dan kunt u een beroep doen op de huurcommissie of op de rechter. De huurcommissie kan uw huur verlagen totdat de leidingen zijn vervangen.

Vragen?
Wilt u meer weten over het herkennen van loden leidingen, het vervangen daarvan of uw rechten als huurder? Kijk dan op de website van milieu centraal.
Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 073-6580680.

Bron: Gemeente

 

Reacties