Werk van Michel Rijk in kwartaalkast DePetrus

Foto: Lisette Broess

Sinds vorig jaar is er in DePetrus een kwartaalkast, waar ieder kwartaal een andere Vughtse kunstenaar zijn werk tentoonstelt. Op dit moment is er werk te zien van Michel Rijk, die altijd probeert om een verhaal visueel weer te geven en daarbij op zoek gaat naar de kern. “Het is de uitdaging om zoveel mogelijk weg te laten zonder het onderwerp te verliezen.”

De Vughtenaar was al vroeg geïnteresseerd in tekenen. “Ik wilde al jong de reclamewereld in of striptekenaar worden. Uiteindelijk is het reclame geworden. Na mijn opleiding aan het grafisch lyceum in Eindhoven heb ik eerst kort bij een drukkerij gewerkt en daarna bij verschillende reclamebureaus gewerkt. Ik miste echter steeds de creatieve vrijheid. Op een gegeven moment ben ik in Amsterdam gaan werken als vormgever en later als Art Director. Daar heb ik geleerd om ergens de essentie uit te halen, die te vergroten en te versterken door beeld. Het moment dat een bepaald idee ontstaat, is een soort Eureka-moment. Het is voor mij altijd de uitdaging om op zoek te gaan naar de kern.”

In de kwartaalkast exposeert Rijk digitale kunst. “Ik zoek een verhaal en probeer dat visueel weer te geven. In een andere omgeving of door het verschuiven van het perspectief kan het beeld dat wij in ons hoofd hebben gevormd, er opeens vreemd uitzien. Het dwingt ons tot nadenken. Het leidt tot een perspectiefverschuiving die een prachtig, fantasierijk en soms vervreemdend beeld kan creëren. Spelen met woorden en hun betekenis. Visual Words.”

 

Rijk heeft drie kunstwerken in de kwartaalkast. “‘Featherlight’ laat het samengaan van uiterste zien. Een veer heeft lucht nodig om te zweven. Vuur heeft lucht nodig om te branden. Ze hebben beide lucht nodig om tot leven te komen. Maar samen geeft het een bevreemdend en contrastrijk beeld. Het is al een bestaand woord, dat een andere waarheid heeft gekregen. ‘Black hole’ laat een parallel zien van mysterie. Een open vrouwenmond waar een astronaut naar het donkere onbekende zweeft. De vrouw is voor mij nog steeds mysterieus, net als het zwarte gat in de ruimte. Je wordt erdoor aangetrokken, nieuwsgierigheid, fascinerend, maar zult het nooit helemaal begrijpen. Er zal altijd een bepaalde mystiek blijven behouden. ‘Dandeliunder’ verbeeld de kracht van tederheid. Het laat oerkracht zien. De paardenbloem licht en teer lijkt op een wolkje. De wolk is ook licht en teer. Beide haast ongrijpbaar. Maar als wolken samengaan en botsen ontstaat er een oerkracht een energie. Een beeld van uiterste. Kracht versus tederheid maar ook weer zo veel gemeen. Niet iedereen ziet hetzelfde wat ik zie in mijn werken en dat is ook goed. Je kan je eigen fantasie gebruiken. Je eigen verhaal maken. Dat is mooi.”

Hoewel hij zijn sporen in de reclamewereld al lang heeft verdiend, is Rijk nog niet zo lang bezig met exposeren. “Deze kunst maak ik voor mezelf en voor anderen om van te genieten. Wel ben ik al bezig met mijn eigen webshop, zodat andere mensen op een laagdrempelige manier ook van mijn kunst kunnen genieten. De kwartaalkast is een hele mooie gelegenheid om mijn kunst te laten zien aan iedereen. En ben zeker blij met deze kans. De kast staat op een mooi bescheiden plekje, daar houd ik wel van.”

Meer informatie over Michel Rijk is te vinden op de website www.rijk.shop.

Door Lisette Broess-Croonen

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen