Column Foppe Weijer: Erik’s kerstboom in Vught

Foto: Foppe Weijer

Rond een uur of zes is het al aardig donker en steken de kerstlichtjes fel af tegen de zwarte silhouetten van de huizen. Door de ramen zie ik de rijk versierde kerstbomen, lichtjes, ballen, een piek, een gekleurd metalen vogeltje, engelenhaar. Steeds meer mensen versieren ook de buitenkant van hun huis met verlichte beelden en bespuiten ramen met kunstsneeuw.

Ik kom al aardig in de kerststemming. Vanavond fiets ik naar de wijk Vijverhof, waar ik word verwelkomd met de geur van chocolademelk, oliebollen en het geluid van kerstliedjes. Het is weer gezellig in Vught. Vught heeft er dit jaar voor gekozen om twee grote wensbomen te plaatsen in de gemeente. Woonstichting Woonwijze en betrokken bewoners rond het Salahutuplein lieten zich inspireren door Joris’ kerstboom en daar staat vanaf vandaag Erik’s kerstboom, een kerstboom waar je een foto in kunt hangen van een voor jou bijzonder persoon die je graag in het licht wil zetten. De grote boom is een ontmoetingsplaats waar je een reddende engel kan bedanken, sorry kan zeggen, een herinnering kan plaatsen aan iemand die is overleden of een hechte vriendschap kan vieren. En bovenal anderen kan ontmoeten zoals ook deze avond gebeurt.

De presentator van deze avond Erik Overman, naar wie ook de boom is vernoemd, haalt tal van mooie verhalen en wensen op. Sommige wensen zijn algemeen van aard en andere zeer intiem. Door ze op een briefje te schrijven en in een kerstbal te stoppen, stroomt de boom al aardig vol.

Mijn wens voor 2019:
Blijf niet staan bij het verleden, droom niet over de toekomst, maar concentreer je op het heden.
Ik wens je een jaar vol mooie momenten. (Foppe)

Intussen worden we met een aantal kerstliederen nog verder in de stemming gebracht door het Vughtse vrouwenkoor All4fun – Shake up Christmas, wake up the happiness. Het plein is volgestroomd, zodat ik de kou van de avond niet zo voel. En door de chocomelk en oliebollen word ik zelfs van binnen warm. Ga een dezer dagen eens langs en hang ook jouw wens in de boom. De wensboom die zorgt voor verbinding: Wie zet jij in het licht?

Recept:
Voor de komende dagen nog een heerlijk recept uit Indonesië dat ik heb gekregen van mijn collega Emmy. Het past mooi bij deze tijd van verbinding en licht.

Kuping Gajah oftewel Olifantenoren.

Pas op, als je eenmaal begint met eten dan kan je niet meer ophouden, heb ik gehoord.  Heerlijke Indonesische koekjes waarbij het wat tijd vergt om ze te maken maar zodra je klaar bent met bakken je een trots gevoel eraan over houdt.

Benodigdheden:
– 10 eieren;
– 275 gram suiker;
– 3 zakjes vanillesuiker;
– 3 volle eetlepels kaneel;
– 4 volle eetlepels cacao;
– 1300 gram bloem;
– olie.

Bereiding:

  1. Mix de eieren, vanillesuiker en suiker tot het mengsel wit van kleur is;
  2. Doe 1 kilo bloem erbij en kneed het goed;

Deel het deeg in tweeën;

  1. Voeg aan de ene helft beetje voor beetje 150 gram bloem toe, totdat het een stevige massa wordt.

Goed kneden;

  1. Voeg aan de andere helft cacao, kaneel en 150 gram bloem toe, totdat het een stevige massa wordt.

Goed kneden;

  1. Bestuif het werkblad met bloem en rol het witte deeg uit tot een lap van 1/3 cm dikte.

Doe dit ook met het bruine deeg;

  1. Leg het bruine deeg op het witte deeg en druk het goed aan.

Als de lagen niet goed op elkaar plakken, helpt het om ze te bevochtigen met wat water;

  1. Rol het deeg stevig op en snijd er hele dunne schuine plakjes af;
  2. Frituur de plakjes in niet te hete olie.

 

Bron: De Molukse Keuken

Tip: als je de eieren, vanillesuiker en suiker gemengd hebt, weeg het en verdeel het in 4 porties. Deel de 1 kg bloem ook door vieren dan is het makkelijker om te kneden. Doe bij de 500 gram, voor je bruine deeg, alvast de cacao en kaneel zodat je een mooie bruine kleur bloem krijgt.  Je kan het wat zoeter maken door meer (vanille) suiker te gebruiken. Je moet het lang kneden totdat het stevig genoeg is en niet meer plakt. Zodra je ze in dunne plakjes hebt gesneden kan je of met je deegroller ze extra plat maken of door de pasta machine halen. Door het frituren zetten ze weer een beetje uit.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen