Column Foppe Weijer foto expositie van Wim van Passel in DePetrus

Foto: Foppe Weijer

Oorverdovende stilte op de polen

Het eerste wat me opvalt aan de foto’s is de stilte. Het is sowieso stil in DePetrus. Er zitten mensen te werken en met elkaar te praten, maar hun geluid stijgt op naar boven net als de gebeden van de vroegere kerkgangers. Achter in DePetrus, op de plek waar het altaar heeft gestaan, staan nu de foto’s van Wim van Passel. Ze staan opgesteld in de vorm van de voorplecht van de Titanic met rondom de ijsschotsen, de walrussen en ander dierlijk volk dat tracht te overleven op de Noord- en Zuidpool.

Een oorverdovende stilte schiet er door me heen. Ik moet denken aan die keer dat ik op ruim 2500 meter hoogte in de Zwitserse Alpen een gletsjertocht maakte met ervaren Zwitserse en Oostenrijkse bergbeklimmers. Overdag zag ik, vanuit de berghut, de gletsjer op grote afstand liggen. Een lang wit lint van sneeuw en ijs. We vertrokken die ochtend voor het licht was vanuit de hut en het was stil buiten. Een plek op aarde waar je geen auto’s ziet of hoort, waar het geluid van de natuur niet verstoord wordt door menselijke lawaairesten, behalve dan het gerasp van onze bergschoenen over de kale rotsen. Op het moment dat we de rand van de ijsmassa bereikten en het op sommige plekken immens hoog voor me op rees, hoorde ik dat deze wereld allesbehalve stil was, een continu geluid van zich voortbewegend ijs dat over elkaar en langs rotspartijen, stapje voor stapje vooruitschuift richting de gletscher-abbruch en daar soms losbrak en naar beneden stortte, een oorverdovende stilte.

Dezelfde stilte zie ik nu in de overweldigende foto’s die Wim gemaakt heeft over de natuur op de twee polen van onze aarde. Laat je rustig meevoeren in deze wereld van ijs en overleven.

De expositie is nog te bewonderen tot en met 28 februari 2019 in DePetrus centrum Vught.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen