Tientallen ruiten ingegooid van woningen in Vughtse ‘spookwijk’

In de Vughtse ‘spookwijk’ Grote Zeeheldenbuurt hebben vandalen zondagavond tientallen ruiten van huurwoningen ingegooid.

Bij een aantal woningen sneuvelden meerdere ruiten, zowel aan de voor- als de achterzijde. De woningen in de Maarten Trompstraat, Piet Heinstraat en Michiel de Ruyterweg staan al enige tijd leeg, in afwachting van de
sloophamer. De huizen hadden eigenlijk al plat moeten liggen, maar de sloop is vertraagd.

De ‘spookwijk’ Grote Zeeheldenbuurt in Vught trekt dieven, vandalen en ander gespuis aan. Omwonenden en ook wijkagent Marcel de Rouw hopen dat de 78 leegstaande huurhuizen snel worden gesloopt.

Een container zit zo vol met huisraad dat hij niet dicht kan. Een straat verderop liggen blauwe zakken met afval en een paar afgedankte stoelen. Verschillende woningen hebben kapotte ruiten. De scherpe punten steken
gevaarlijk uit. Grasveldjes tonen schroeiplekken van brandjes.

Uitgestorven en troosteloos
De Grote Zeeheldenbuurt in Vught oogt uitgestorven en troosteloos. In afwachting van de sloophamer staan in de Maarten Trompstraat, Piet Heinstraat en Michiel de Ruyterweg al enige tijd 78 huurwoningen leeg. De huizen zijn eigendom van woonstichting Woonwijze.

Marcel de Rouw, Wijkagent Vught
Overdag zijn de leegstaande woningen volgens wijkagent Marcel de Rouw in trek bij nieuwsgierige kinderen die het spannend vinden er rond te dolen en ’s avonds bij daklozen en criminelen. De afgelopen periode werd er meerdere malen ingebroken, koper gestolen, vernielingen aangericht en brandjes gesticht. De Rouw: ,,Als het aan mij ligt, gaan de woningen zo snel mogelijk plat.”

De ‘spookwijk’ is ook omwonenden een doorn in het oog. ,,Waarom moeten die woningen zo lang leegstaan”, vraagt een voorbijganger zich af. ,,Ik vind dat schandalig. Onze kinderen kunnen niet aan een woning komen en hier staan ze maanden of jaren leeg.”

Afval dumpen
Een bewoner van de Esschestraat vraagt zich af waarom de wijk niet met hekken is afgesloten. ,,Dat had ik eigenlijk al lang verwacht”, reageert hij. ,,Ik zie regelmatig mensen hun afval dumpen bij de lege woningen.”

Volgens de gemeente, woonstichting Woonwijze – eigenaar van de huizen – en de wijkagent hebben de drie genoemde straten de aandacht. Tijdens oud- en nieuwjaar werd een beveiligingsbedrijf ingeschakeld maar ook op andere tijdstippen surveilleren politie, BOA’s en Buurtpreventie Vught regelmatig in de Grote Zeeheldenbuurt.

Direct actie
,,We zitten er bovenop en handelen actief”, aldus een gemeentewoordvoerster. ,,Sommige woningen zijn dichtgetimmerd. Bij braakschade, nemen we direct actie. Zijn er bijvoorbeeld planken weggehaald dan zetten we deze er weer op. Zijn deuren opengebroken, dan timmeren we deze weer dicht.”

Er zijn de laatste tijd veel inciden­tjes

Stevie Heuer, Beveiliger
De woningen hadden eigenlijk al plat moeten liggen. De sloop is een klein half jaar vertraagd. Volgens een woordvoerster van Woonwijze heeft dat te maken met de bestemmingsplanprocedure. ,,Die was afhankelijk van het ontwerp tracé besluit (OTB, spoorplannen). Op basis van het OTB moesten we nog enkele aanvullende onderzoeken uitvoeren, zoals naar trillingen en geluid. De vertraging heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor de opleveringstermijn, we proberen dit in te halen.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen