Marggraff podcast “De brand in het landhuis” breekt luisterrecords

Foto: Pixabay

Op 19 januari jl. kwam op nporadio1.nl de zesdelige podcast “De brand in het landhuis” over de Vughtse grootgrondbezitter Ewald Marggraff online. Binnen twee weken werd deze al meer dan 100.000 keer aangeklikt. Een uniek aantal, aldus NPO Radio 1-coördinator Wim Eikelboom op nos.nl. “Voor een Nederlandse verhalende podcast is deze score nog niet eerder vertoond.

Meestal hebben dit type podcasts een vrij lange aanloop voordat ze gaan vliegen”. Een maand na de lancering van de podcast staan alle zes afleveringen nog steeds hoog in de iTunes-hitlijst.

In de serie gaat maker Simon Heijmans op onderzoek uit naar het ware verhaal over de excentrieke landheer Marggraff, die in 2003 op 80-jarige leeftijd om het leven kwam bij een brand in zijn landhuis Zionsburg en over wie in Vught vele verhalen de ronde doen. Verhalen van tijdens zijn leven, waaruit het beeld naar voren komt van een rijke vrek die met iedereen overhoop lag. Maar vooral ook verhalen van na zijn dood. Want waar is zijn vermeende fortuin van 160 miljoen euro en die kunstcollectie van 500 schilderijen gebleven? En wat klopt er van de verhalen dat Marggraff is vermoord? In zijn podcast, die luistert als een spannend boek, geeft Heijmans antwoorden en roept hij nieuwe vragen op over de bezittingen en dood van Marggraff.

Niet iedereen is even goed te spreken over het verhaal van Heijmans, zo valt te lezen in het Brabants Dagblad. De Marggraff Stichting noemt het een ‘poppenkast’ en bestempelt het als ‘complottheorieën’. De stichting beraadt zich op juridische stappen tegen de makers, die in de laatste aflevering de integriteit van de nieuwe bestuursleden en rentmeester in twijfel trekken. Ook zouden ze zeer beperkt hoor en wederhoor hebben toegepast. Zie ook https://www.bd.nl/den-bosch-vught/marggraff-stichting-pikt-poppenkast-van-podcastmaker-niet~a1dbe3421/

De podcast “De brand in het landhuis” is te beluisteren via https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-brand-in-het-landhuis/ .

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen