Maandag loeien alle 4278 sirenes in Nederland

Foto: Pixabay

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien alle 4278 sirenes in Nederland. Ook tijdens deze coronacrisis zullen de sirenes loeien, komende maandag 6 april om 12.00 uur.

Alarm bij ramp of zwaar ongeval
De sirenes loeien op iedere eerste maandag van de maand, zodat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het loeien van de sirenes duurt dan 1 minuut en 26 seconden.
Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzenders wordt meer informatie gegeven.

Klachten
Klachten over het niet horen van sirenes kunnen worden gemeld bij Veiligheidsregio Brabant-Noord via [email protected].

Sirenes loeien niet op nationale herdenkings- of feestdagen
Na deze eerste maandag in april blijft het een tijdje stil. In mei en juni loeien de sirenes namelijk niet omdat de eerste maandag van de maand op Dodenherdenking en Tweede Pinksterdag valt.

NL-Alert controlebericht
NL-Alert is een ander alarmmiddel van de overheid dat Nederlanders waarschuwt en informeert over een noodsituatie in hun omgeving. Op maandag 8 juni rond 12 uur wordt het NL-Alert controlebericht uitgezonden.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Reacties