Nationaal Monument Kamp Vught herdenkt op 7 juni de kindertransporten

Foto: Lisette Broess

Nationaal Monument Kamp Vught herdenkt, ondanks de coronacrisis, op 7 juni de kindertransporten. De herdenking zal niet live zijn, maar is vooraf opgenomen. Om 13.00 uur is de herdenking te zien op het Youtubekanaal van het herinneringscentrum en op NOVO3.

Op 6 en 7 juni 1943 werden bijna 1300 Joodse kinderen, vaak samen met hun moeder of vader, vanuit Kamp Vught gedeporteerd naar Sobibor, waar ze direct de gaskamers ingingen. In 1998 kwam er in het herinneringscentrum een speciaal monument ter nagedachtenis aan deze kinderen en sinds dat jaar vindt daar ieder jaar een herdenking plaats. Vanwege de coronamaatregelen kan deze herdenking dit keer niet ter plaatse worden gehouden, maar is er een alternatieve herdenking te zien op internet of televisie.

De herdenking is anders dan anders, maar toch ook vergelijkbaar. “Zoals ieder jaar wordt het Joodse gebed, het kaddisj-gebed, opgezegd.” Vertelt Ruud Verstraten, medewerker van het jaarprogramma. “Dit keer doet rabbijn Menno ten Brink dat. Hij leest het gebed op vanuit de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Op die plek werden veel Joodse kinderen verzameld, voordat ze naar kampen, waaronder Kamp Vught, werden vervoerd. Een element dat ook ieder jaar terugkomt in de herdenking, is het voorlezen van de namen van alle kinderen door leerlingen van basisschool De Schalm. Zei hebben dat dit jaar ook gedaan, maar dan een week eerder en dat is opgenomen. Ook hebben ze vlinders gemaakt die ze aan het prikkeldraad hebben opgehangen. Die beelden zijn te zien terwijl de stem van oud radiopresentator Donald de Marcas te horen is. Hij leest de proclamatie voor waar in het kamp de transporten werden aangekondigd.”

In de korte herdenking komen ook Jeroen van den Eijnde (directeur NM Kamp Vught) en Christine Gispen (directeur Stichting Sobibor) aan het woord. “De herdenking wordt afgesloten met een bloemlegging door Joep en Esther Huffener. Dat zijn de zoon en kleindochter van Lotty Huffener. Lotty heeft hier in Kamp Vught gevangen gezeten. Haar moeder en zus werden ook weggevoerd met het kindertransport en zij is de initiatiefneemster van het kindermonument.”

De herdenking is op 7 juni om 13.00 uur te zien op het Youtubekanaal van NM Kamp Vught en op NOVO3. Info: www.nmkampvught.nl.

Door Lisette Broess-Croonen

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen