Bijzondere kunstschat van Grips ontdekt

Ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van kunstenaar Charles Grips is in DePetrus een expositie met zijn werk te zien, is er een documentaire gemaakt én zijn er twee boeken over hem uitgebracht. Bij de totstandkoming daarvan is ook ontdekt dat Vught een unieke kunstschat in bezit heeft, namelijk de grootste verzameling van op Nazarener geïnspireerde schilderijen van Nederland.

Wim Kievits is enthousiast over de ontdekking van deze schat. “Het is een unieke collectie en een leuke constatering dat we een nieuwe schat in Vught hebben ontdekt. Hier moeten we echt zorgvuldig mee omgaan. De Nazareners is een schilderschool uit begin negentiende eeuw en de schilderijen van Grips in DePetrus zijn een kopie van die stijl. Hij beheerste de stijl echt perfect, net zoals hij andere schilderijen heel nauwkeurig kon naschilderen.”

Nazarener kunst

De schilderijen in De Petrus zijn deel van het religieuze werk van Grips en worden beschreven in het boek ‘Een Nazarener kunstschat in Vught’, geschreven door Anita Koolen-Ellis. “In de kerk zijn vijftien dubbele schilderijen te zien, die samen De Geheimen van de Rozenkrans vormen. In de kerk waren ook de kruiswegstaties te zien, maar die zijn tijdens de restauratie van de kerk weggehaald en opgeslagen in een depot van het Bisdom. Voor deze tentoonstelling zijn er nu wel een paar te bezichtigen. Pas tijdens het schrijven van het boek, kwam de schrijfster Anita Koolen – Ellis er achter dat er nergens anders in Nederland zo’n grote collectie op Nazarener geïnspireerde kunst is. Het boek laat de Vughtenaren kennis maken met deze schat.”

Expositie

Naast religieuze werken, schilderde de kunstenaar ook wereldse werken. “Vooral zijn interieurs zijn zeer waardevol en een hoogtepunt uit zijn carrière. Hij blies deze vorm van schilderen nieuw leven in. Ook hiervan zijn voorbeelden te zien in de expositie die er nu is. En het komt terug in het tweede boek dat geschreven is: ‘Charles Joseph Grips Artiste Peintre 1825 -1920’, dat vertelt over zijn werken en zijn boeiende leven. Het is namelijk heel uitzonderlijk wat hij gepresteerd heeft. Hij kon leven van zijn werk, exporteerde zelfs internationaal zijn schilderijen en bouwde er in Vught het Gripshuis van. Grips had internationaal hoge waardering, alleen niet hier in Brabant. Hij heeft hier niet het aanzien gekregen dat hij verdient.”

Restauratie

Kievits hoopt dat er meer bekendheid komt bij de naam van Charles Joseph Grips. “We hebben een aantal bijzondere kunstenaarsfamilies van Vught, waarvan de familie Grips er één is. Charles Joseph Grips is de stamvader van deze familie. Hij had een bijzonder karakter en was een bijzondere schilder. De Stichting tot Behoud van de Petrus, één van de deelnemers in dit project, wil ook een restauratiefonds opzetten voor de schilderijen die in de kerk hangen, want deze zijn aan restauratie en onderhoud toe. Onder andere de opbrengst van het boek ‘Een Nazarener kunstschat in Vught’, gaat naar de restauratie, maar we zullen ook andere manieren moeten vinden om fondsen te werven. We hopen dat Vughtenaren DePetrus niet alleen in hun hart sluiten als mooie ontmoetingsplek, maar ook als erfgoed en kunstobject. Deze kunstschat verdient het om goed verzorgd te worden.”

De expositie is nog te zien tot en met 8 november. Naast schilderijen zijn er ook originele voorwerpen te zien die Grips in zijn schilderijen verwerkte en glasplaten van foto’s die hij gebruikte. De twee boeken zijn te koop in DePetrus en de Bruna in Vught.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen