KANT wil Vught kantelen van verstening naar groen

Foto:

Enkele weken geleden is burgerinitiatief KANT officieel een stichting geworden. Een stichting die als doel heeft om burgers te betrekken bij het vergroenen van de gemeente. “We willen de mensen prikkelen om hun tuin, dak of balkon groen en klimaatbestendig te maken.”

Huub Glas is een van de initiatiefnemers van KANT (Klimaat Adaptieve Natuur en Tuinen). “Met een aantal mensen waren we bij een informatieavond over het klimaatadaptieplan van de gemeente. Tijdens het natafelen kwamen we tot de conclusie dat het een mooi plan is, maar dat het vooral over gemeentelijke grond gaat en niet over particulier terrein. We hebben een initiatiefgroep opgericht om particulieren ook bij het plan te betrekken. We hopen dat zij zo ook voor klimaatbestendige tuinen gaan zorgen. Tuinen met meer groen onder het motto ‘tegel eruit, plantje erin’. De versteende en nietszeggende tuintjes moeten verdwijnen. We zouden ook graag groene daken en geveltuinen zien. Met z’n allen is er verrassend veel te bereiken en kunnen we ervoor zorgen dat we allemaal trots zijn op onze groene tuinen.”

Samenwerking

KANT werkt inmiddels nauw samen met de gemeente Vught en Waterschap de Dommel, Natuur- en Milieugroep Vught en energiecoöperatie VET. “We willen het professioneel aanpakken, ook al zijn we een stichting met vrijwilligers. Vughtenaren moeten KANT als een begrip gaan zien. De betekenis van onze naam doet er daarbij niet toe, maar het woord moet wel blijven hangen. Daarom ‘spelen’ we ook veel met onze naam. Zo willen we een KANT-elpunt creëren van verstening naar groen. We willen veel acties organiseren en reuring veroorzaken. We moeten ervoor zorgen dat we continu in het nieuws zijn.”

Open-tuinen-route

De eerste actie van KANT was een fotowedstrijd bij het lanceren van de website. “We nodigden Vughtenaren uit om hun foto op de pagina te zetten en de mooiste tuinen kregen een prijs. Onze regentonnenactie was de tweede actie, die deze zomer plaatsvond. In samenwerking met Karwei kreeg men vijfentwintig euro korting bij aanschaf van een regenton. De eerste dag van deze actie stond er voor openingstijd al een rij bij de Karwei. In zeventien dagen hebben we honderdvijftig tonnen verkocht. Dat was echt heel bijzonder. Onze derde actie wordt de open-tuinen-route op zaterdag 26 september. Omdat het dan ook burendag is noemen we het ‘Gluren bij de buren’. Bewoners kunnen hun tuin openstellen om te laten zien hoe ze deze hebben aangepast aan het veranderende klimaat. Hiervoor kan iedereen zich nog tot 18 september aanmelden via emailadres [email protected].”

www.welkombijkant.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen