Basisscholen maken kennis met kunst

Alle Vughtse basisscholen doen op het moment mee aan een kunsteducatieproject van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch.

‘Middernacht bij Meret en Bart’ is de tentoonstelling die speciaal voor dit project is gemaakt en waarin de kinderen kennis kunnen maken met moderne kunst en vormgeving. Alles draait om het ‘huis’ van twee kunstenaars die een feest geven. De leerlingen leveren een bijdrage aan dit feest. Tijdens een bezoek aan het museum maakten ze de afgelopen tijd allemaal kennis met kunstvoorwerpen. Het bezoek had een speciaal programma voor de bovenbouw en de onderbouw. In beide gevallen werden de surrealistische voorwerpen bekeken, zoals een boekenkast van schuim, een theepot met bont en ‘levende’ schoenen. Daarnaast gingen ze ook zelf aan de slag. De onderbouw werd geprikkeld om de fantasie te gebruiken met gekke dansen en de bovenbouw ging op verschillende manieren ‘tekenen’, daarbij gebruik makend van minder voor de hand liggende voorwerpen.

In totaal doen zo’n drieduizend leerlingen mee aan het project, dat op school werd voortgezet. De kinderen gingen brainstormen over een ontwerp voor bijvoorbeeld een spel, uitnodiging of feestaankleding, waarna dit ontwerp ook daadwerkelijk gemaakt werd. Komende week zal de jury de scholen langsgaan om de ontwerpen te bekijken en een aantal zal uiteindelijk gepresenteerd worden tijdens het grote feest van Meret en Bart in het museum. Dat vind in het weekend van 22 en 23 april plaats.

Lisette Broers-Croonen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen