Vught start afvalrace

Foto: Pixabay

Afgelopen maandag is de Vughtse afvalrace gestart: 100 gezinnen 100 dagen lang 100% afvalvrij.

Uiteindelijk kon de gemeente geen honderd gezinnen vinden die aan deze uitdaging mee wilden doen. Erg teleurstellend, vind deelneemster Felice van Reenen. “Vught heeft zoveel inwoners en dan nog zijn er geen honderd gezinnen die deze uitdaging om zo weinig mogelijk restafval te produceren, aan willen gaan. En degenen die wel meedoen zijn allemaal al behoorlijk milieubewust. Maar misschien dat wij als deelnemers wel iets uitdragen naar de rest. De leraar van een van mijn kinderen doet ook mee en daar zijn ze in de klas nu ook bezig met afval. Dat vindt ik een goede zaak.”

Van Reenen is zelf ook al milieubewust. “Mijn kinderen zeggen het ook al; de natuur en de dieren zijn belangrijk en afval hoort niet op de grond. Ik vond dit wel een leuke nieuwe uitdaging. Afgelopen maandag zijn we begonnen en tot nu toe hebben we slechts een handjevol afval. Ik gooi nu bijvoorbeeld zakdoeken bij het oud papier in plaats van in de prullenbak en het afval dat in de auto ligt sorteer ik, in plaats van alles ineens weg te gooien.”

Iedere week krijgen de deelnemers ook een speciale weektaak. Deze week moeten ze één dag bijhouden hoeveel nieuwe verpakkingen ze openen. “Ik heb dat meteen maandag gedaan en ik kwam op elf verpakkingen uit. Dat viel me wel erg tegen. Echt overal zit voortaan plastic omheen. Op de site (via https:vught.nl) staan ook tips en ideeën. Zo wil ik ook nog bedenken hoe is het plastic afval kan verminderen, want dat verzamelen we toch ook erg veel.”

De actie duurt nog tot 11 juli en dan is bekend hoeveel minder restafval de deelnemers hebben geproduceerd dan normaal.

Lisette Broers-Croonen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen