Oud-ambassadeur Renée Jones-Bos over Rusland

Foto: NMKV

Op zondag 15 januari verzorgt Renée Jones-Bos de jaarlijkse Beschermerslezing in Nationaal Monument Kamp Vught. Haar presentatie heeft als titel ‘Toekomst door verleden? Reflecties over mijn ervaringen in Rusland’. Journalist Theo Verbruggen (tevens bestuurslid stichting Beschermers) gaat aansluitend op de lezing met Jones-Bos in gesprek. Hierbij sluiten journalist Wessel de Jong (NOS) en onderzoeker Niels Drost (Clingendael) aan.

De Beschermerslezing is alleen toegankelijk voor genodigden. Het museum is te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur.

Rusland
Renée Jones-Bos (1952) was van 2016 tot 2019 ambassadeur in Moskou. Bij het overhandigen van haar geloofsbrieven in het Kremlin zei de Russische president Poetin: ‘U zult zich niet vervelen’. Eerder was zij onder meer secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar zij sinds 1981 verschillende functies vervulde. Van 2008 tot 2012 was zij ambassadeur in Washington. Jones-Bos zal op basis van haar jarenlange ervaring tijdens de Beschermerslezing ingaan op de actuele situatie in Rusland, Oekraïne en de rol van Nederland. Moskou was de laatste post voor haar pensioen. Jones-Bos is sinds 2020 voorzitter van de evaluatiecommissie Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Vorig jaar werd zij lid van de Commissie van onderzoek naar de Nederlandse evacuatieoperatie vanuit Kaboel.
Wessel de Jong was correspondent voor de NOS in Moskou en bezocht het laatste jaar regelmatig Oekraïne. Niels Drost is junior onderzoeker aan het Clingendael Institute (Russia & Eastern Europe Centre en de EU & Global Affairs Unit).

Stichting Beschermers NM Kamp Vught
Sinds 2007 waren uiteenlopende vooraanstaande vertegenwoordigers uit de politiek, de wetenschap, het bestuur en de journalistiek sprekers tijdens de jaarlijkse Beschermerslezing. De laatste drie jaren waren Louise Fresco, Michael van Praag en Wim van de Donk de hoofdgasten. De stichting is in 2007 opgericht om extra inkomsten te genereren en zo de financiële basis van Nationaal Monument Kamp Vught te versterken. De stichting Beschermers wil de bewustwording van jongeren vergroten over onderwerpen als mensenrechten, tolerantie en vrijheid. Tientallen bedrijven en particulieren ondersteunen met hun bijdragen de activiteiten van het herinneringscentrum.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen