Vughtenaar genomineerd voor TOF-award

Foto: kevin jansen

Negen middelbare scholen en solisten uit Den Bosch en omgeving strijden op maandag 26 juni om de Tom Odems Awards. Ook het Vughtse Maurick College doet mee en leerling Kevin Jansen is genomineerd voor zijn rol in ‘Aquarius’.

Het Tom Odems Cultuurfonds (TOFcultuur) is bedoeld om jongeren in het voortgezet onderwijs te stimuleren en steunen op weg naar de podiumkunsten. Tijdens de tweejaarlijkse TOF-avond in Theater aan de Parade worden de Tom Odems Awards uitgereikt waarbij scholen hun schoolmusicals kunnen presenteren en enkele solisten in de schijnwerpers worden gezet.

De zeventienjarige Vughtenaar was totaal verrast door zijn nominatie. “Ik had dit echt niet verwacht. Er kwam een cameraploegje bij ons in de klas en ik dacht echt dat ze voor een klasgenootje kwamen. Het is lang geleden dat we als school aan deze awards meededen en het zou geweldig zijn als we kunnen winnen. Dat is nog nooit eerder gebeurd.” Jansen heeft de afgelopen jaren al veel musicalervaring opgedaan. “Mijn broer is ooit begonnen met musicallessen en dat vond ik erg leuk. Toen ik zelf lessen ging volgen bij MIK, kreeg ik meteen de hoofdrol en een jaar later weer. Bij het Maurick College deed ik ook direct auditie voor de musical, maar ik kwam niet door de auditieronde. Ik dacht dat ik toch niet geschikt was voor het vak. Twee jaar later kwam er echter een nieuwe regisseur en wilde ik het toch nog een keer proberen. Toen was ik wel door en kreeg ik zelfs weer een hoofdrol. De nominatie van de Tom Odems Awards is voor mijn rol van Claude in ‘Aquarius’, onze musical van dit jaar, gebaseerd op ‘Hair’.”

Later wil de scholier graag doorgaan als musicalster. “Nu ik geslaagd ben, ga ik de HAVO doen en daarna wil ik naar de Hogeschool voor Kunsten in Amsterdam of Utrecht. Daar krijg je een opleiding als acteur op een heel breed vlak, waaronder musicals. Ik ga ook regelmatig naar musicals kijken. Billy Elliot heb ik al vijftien keer gezien, meestal in Nederland, maar ook een keer in Londen. Daar is het echt nog veel beter dan hier. Later wil ik nog graag een keer naar Broadway. Zelf heb ik ook al een keer een film geschreven over pesten. Deze komt als het goed is in oktober uit. Ik heb geprobeerd een deel van deze film te regisseren, maar dat bleek toch niet mijn ding te zijn. Uiteindelijk vind ik het toch het leukste om te acteren. Musicals zijn het allerleukste omdat je acteert én zingt. Bovendien speel je langere tijd iedere keer een voorstelling. Bij een film heb je maar een korte opnameperiode en dan zit het er al op. Dat is maar tijdelijk. En ik houd van het applaus, daar krijg ik nog steeds iedere keer een kick van. Ik doe het ook echt voor die mensen die je een leuke avond bezorgt en als je dan een staande ovatie krijgt is het helemaal geweldig.”

Door Lisette Broess-Croonen

Reacties