Informatiemarkt over spoor en N65 goed bezocht

Foto: Lisette Broess-Croonen / vughtnieuws

Donderdag hield de gemeente Vught in samenwerking met de provincie Noord-Brabant, ProRail en Rijkswaterstaat een informatiemarkt over de plannen aan het spoor en de N65.

De informatiemarkt werd goed bezocht. Ongeveer vierhonderd belangstellenden kwamen om te kijken en horen hoe de plannen er momenteel uitzien. Het doel van de aanpassingen aan het spoor en de rijksweg is om een veilig, leefbaar en bereikbaar Vught te realiseren. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het uiteindelijk doel goed. “De meeste Vughtenaren beseffen wel dat er iets moet gebeuren. De aanpassingen zijn een noodzakelijk kwaad die wel gepaard zullen gaan met overlast.”

Die overlast bestaat onder andere uit een volledige afsluiting van een deel van de N65 en een verbreding van het spoor. Hierdoor zullen eventueel ook enkele woningen gesloopt moeten worden, al zijn dat er minder dan in eerste instantie werd verwacht. “Daarnaast zijn er woningen waarvoor De Vughtse Regeling in het leven is geroepen. Deze bestaat uit een aankoopregeling voor woningen die onverkoopbaar worden en ondersteuning en hulpverlening door Wegwijs+.” Op de informatiemarkt werd uitgebreid informatie gegeven over De Vughtse Regeling.

Hoewel de meeste Vughtenaren opzien tegen alle werkzaamheden hoopt de gemeente dat iedereen uiteindelijk tevreden zal zijn met het resultaat. “De N65 en het spoor zijn hinderlijke verkeersaders die ons dorp vierendelen. Als de werkzaamheden voltooid zijn, is het een stuk veiliger en is er minder (geluids)overlast. De kruising van de N65 bij de Boslaan / Vijverbosweg wordt een stuk groter, waardoor de doorstroming beter wordt. De kruising bij de Bréautélaan / Martinilaan wordt verdiept met een fietsroute waar auto’s te gast zijn. De kruising Helvoirtseweg wordt half verdiept. Wat het spoor betreft zijn er nu twaalf gelijkvloerse overgangen in Vught. De overgangen van de lijn naar Tilburg zullen gehandhaafd blijven, maar de rest wordt verdiept. In de toekomst zullen er veel meer treinen door Vught gaan rijden, waaronder extra goederentreinen. Met het verdiepte spoor zal de overlast hiervan veel minder zijn.”

Als alles volgens plan verloopt, zal er in 2021 met de werkzaamheden begonnen worden. De N65 zal na ongeveer tweeëneenhalf jaar af zijn. De werkzaamheden aan het spoor zullen ongeveer vijf jaar duren. Informatie: www.rijksinfravught.nl.

Door Lisette Broess-Croonen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen