Dagbesteding waarbij bewegen centraal staat

Foto: Lisette Broess-Croonen / vughtnieuws

Sinds januari is er in Vught een nieuw soort dagbesteding voor ouderen: de Fysiofit Social Club, waarbij bewegen centraal staat.

Sjaak, Joan, Jan en Lou zitten op een stoel rondom beweegdocente Karin. Om de beurt gooien ze met een dobbelsteen, waarna het aantal gegooide ogen bepaalt welke bewegingsoefening ze moeten doen. Wanneer ze klaar zijn, lopen ze terug naar de ‘huiskamer’ om nog gezellig een potje te kaarten met begeleidster Willeke. “We starten ’s ochtends met een gezellig spelletje of geheugenfitness. Na de lunch is het tijd voor het uurtje bewegen en dan in de middag doen we nog iets leuks. Vandaag is dat een potje kaarten, maar andere keren maken we een wandeling als er animo voor is. Ook kunnen de ouderen rustig televisie kijken als ze moe zijn. Er is zelfs een rustruimte, maar daar wordt eigenlijk bijna geen gebruik van gemaakt.”

Sjaak vind het gezellig om naar de club aan de Industrieweg te komen. “Thuis zit ik ook maar alleen. Af en toe onder de mensen komen is goed voor je. En ik leer hier weer hele nieuwe dingen, zoals voetbal of tennis met een ballon.” De ruimte heeft de sfeer van een huiskamer, met onder andere een poolbiljart en een hometrainer. Het initiatief is een samenwerking tussen Vivent en Fysiofit Vught op voorstel van de gemeente. Alle Vughtse ouderen zijn welkom, met of zonder cognitieve of lichamelijke beperking. Door het stukje bewegen hoopt de gemeente dat de ouderen fitter blijven en minder snel vallen. “Mensen komen hier vooral voor een zinvolle dagbesteding met geheugentraining en bewegen of om de mantelzorger te ontlasten.” aldus Willeke. “Het stukje bewegen zorgt ervoor dat ze ook fitter blijven. Iedereen mag komen en als je een indicatie hebt, worden de kosten ook vergoed. Per keer betalen deelnemers zes euro + tweeëneenhalve euro voor de beweegles. De seniorenbus zorgt voor het vervoer van en naar de dagbesteding. De Fysiofit Social Club is iedere week op dinsdag en donderdag van tien tot vier uur. Informatie: fysiotherapievught.com of www.vivent.nl.

Foto’s en tekst: Lisette Broess-Croonen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen