Nepagenten actief in regio

22 jun , 10:51 Nieuws
politie cc0 77
De laatste maanden zijn er steeds meer nepagenten actief in Oost-Brabant. Politieagent Marcel de Rouw meldt op X (voormalig Twitter) dat dit ook in Vught het geval is. Hij roept de Vughtse inwoners op om alert te blijven.
In heel Oost-Brabant is een zorgelijke stijging te zien van oplichters die zich voordoen als politieagent. Van vijf meldingen in januari tot meer dan honderd meldingen in mei. In één op de vijf gevallen lukt het de oplichters om geld of waardevolle spullen buit te maken. Het betreft hier vaak de kwetsbare doelgroep van oudere mensen waarvan de gemiddelde leeftijd 78 jaar is.
In de meeste gevallen doen de oplichters zich voor als agenten die eerst bellen en waarschuwen dat er in de buurt inbrekers actief zijn Ze vragen of u waardevolle spullen in huis heeft en maken een afspraak om deze op te halen zodat de politie ze veilig kan opbergen. De politie vraagt echter nooit om waardevolle spullen (inclusief bankpas) af te staan en zal ook nooit om een pincode vragen.
Wanneer u gebeld wordt door de politie met een dergelijk verhaal, hang dan op en bel zelf de politie. Mocht er een (nep)agent aan de deur komen, vraag dan naar het politielegitimatiebewijs. Dit is een kaart met naam, personeelsnummer en pasfoto. Het belangrijkste kenmerk van het bewijs is het hologram. Als de pas beweegt, staat er afwisselend het logo van de politie of het woord ‘politie’. Laat niemand zomaar binnen, ook niet als deze betrouwbaar overkomt. Wanneer u denkt dat er een nepagent aan de deur staat, bel dan 112.
De politie en het Openbaar Ministerie maken zich grote zorgen om deze ontwikkeling. De recherche is dan ook druk bezig om deze vorm van oplichting te stoppen en roept op om verdachte zaken te melden. Dat kan via 0900-8844 of bij spoed via 112.
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.