Foto’s Vincent was here in Helvoirt

22 sep , 13:55 Nieuws
van gogh helvoirt 2024 0030
Vrijdagavond 20 september was het zover, Een avond vol kunst, cultuur en gezelligheid. ‘Vincent was here’ genaamd. Aanleiding hiervoor is het feit dat Vincent van Gogh dit jaar 150 jaar geleden een zomer in Helvoirt verbleef. Stichting Van Gogh Helvoirt heeft deze gelegenheid aangegrepen om met diverse verenigingen uit Helvoirt terug in de tijd te gaan en een sfeervolle avond neer te zetten.
Op diverse locaties in Helvoirt was iets te beleven. In de Hervormde kerk aan de Van Grevenbroeckstraat werden lezingen gegeven over dominee Van Gogh en over de geschiedenis van de kerk en de pastorie ten tijde dat de familie Van Gogh in Helvoirt woonde. Daarnaast werd er voorgelezen uit brieven van Van Gogh. Tussendoor waren er muzikale intermezzo’s van Klarinet Kwartet en Saxofoon Quintet.
In het parkje naast de Hervormde kerk werd er gedurende de avond een klein toneelspel opgevoerd waarin heden en verleden bij elkaar kwamen. Even verderop was het poppenspel van kleine Vincendje (met een d!) te zien. Hij is het net als zijn oom Vincent gespecialiseerd in het schilderen van zonnebloemen.
Bij d’n Inbreng was er doorlopend een film over Vincent van Goghs ‘De Zaaier’ te bekijken. Met tevens een expositie, Blik-Veld genaamd, van drie kunstenaars die door middel van hun 2D en 3D werken de kijker meenam op een reis door het landschappelijke heden, het verleden maar ook de toekomst.
Op het buitenterrein was een bar en terras, KVW (Kinder Vakantie Werk) lieten kinderen hier knutselen en kleuren en er was muziek van de Helvoirtse band ‘Bekant’ en het jeugdorkest van Kunst Adelt. Ook werden er oudhollandse spelen gespeeld. Denk daarbij aan hinkelen, knikkeren, hoepelen, hoefijzer werpen, kantje butsen (stoepranden), kaatsen ballen, spijker poepen, stoepkrijten, tollen, sjoelen, diabolo en repelen en steltlopen.
Foto's gemaakt door Cees Ringelberg