Klimaatbestendige tuinen in Vught: gewoon beginnen

19 sep , 7:25 Nieuws
tuinbezoek vught 2 fotograaf nora verbraak
Afgelopen donderdag organiseerde het burgerinitiatief KANT in samenwerking met het project Inwoners aan Zet een bezoek aan twee klimaatbestendige tuinen in Vught. Hoe voorkom je dat jouw buurt last krijgt van hitte en overstromingen, als gevolg van klimaatverandering? Wat kun je zelf doen? En hoe krijg je de buurt in beweging? “Gewoon beginnen, in een paar jaar kun je al veel bereiken,” vonden de belangstellenden.
Het tuinbezoek trok niet alleen inwoners van Vught, maar ook uit omliggende gemeenten. Het is makkelijker om je tuin klimaatbestendig te maken als je het samen met de buurt doet. Maar dat blijkt niet altijd makkelijk. “Blijven praten, blijven publiceren en steeds laten zien wat helpt,” concludeerden ze.
Wat is een klimaatbestendige tuin?
Hevige regenval en extreme temperaturen komen vaker voor dan vroeger. Daarom is het belangrijk dat ook tuinen binnen de bebouwde kom goed water opnemen. Dat kan door verschillende planten en bomen aan te planten die het water gebruiken, en door te zorgen dat regenwater goed de bodem in kan trekken. Met zo’n groene tuin heb je minder last van overstromingen, een groene tuin is koeler, en is ook beter voor de biodiversiteit. Er komen bijvoorbeeld meer verschillende vogeltjes op af.
Wat kun je zelf doen?
Moeilijk is het niet: plant een paar boompjes of struiken. En zorg voor variatie in bloemen en planten. Al die boompjes en planten hebben verschillende wortelstelsels en nemen zo al heel veel water op. Koppel je regenpijp af van het riool, en gebruik een regenton, of maak een kleine natuurlijke vijver of een ‘wadi’. Daarmee heb je ruimte om veel extra regenwater op te vangen. En daar heeft de hele tuin dan weer plezier van als het heet en droog is. En jijzelf ook!