Lancering nieuwe wandelroute 'Liberation Route Brabant': in de voetsporen van de Canadese bevrijders

25 okt , 7:35 Nieuws
bjorn snelders
VisitBrabant Routebureau, Brabant Herinnert en Liberation Route Europe Foundation lanceren met trots de nieuwe lange afstandsroute 'Liberation Route Brabant': Wandelroute Canadese Bevrijders. Deze bijzondere wandelroute loopt dwars door Noord-Brabant, van Woensdrecht naar Oss, over een afstand van 271 kilometer en verdeeld in 11 etappes.
De route vertelt het indrukwekkende verhaal van de Canadese troepen die een essentiële bijdrage leverden aan de bevrijding van Nederland in 1944 en 1945. Onderweg worden wandelaars meegenomen door het Brabantse landschap langs monumenten, musea en andere historische plekken. De route biedt de kans om in de voetsporen te treden van deze Canadese bevrijders en om te ervaren wat deze bevrijding van Nederland betekende voor zowel Brabanders als de Canadese bevrijders zelf. De route is tot stand gekomen in samenwerking met historici en de expertise van betrokken partners.
Een historische wandelervaring
Het Canadese leger begon zijn inzet in Nederland in de herfst van 1944, tijdens de Slag om de Schelde. Deze operatie was cruciaal om de toegang tot de haven van Antwerpen te openen voor de geallieerden en was een van de zwaarste militaire operaties op Nederlandse bodem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na weken van intense gevechten in Noord-België, Zeeland en West-Brabant, trokken de Canadese troepen verder Noord-Brabant in, waar ze tijdens de zware winter de frontlinie bewaakten en standhielden tegen felle Duitse aanvallen. Deze wandelroute is een eerbetoon aan de Canadese soldaten die een cruciale rol speelden in de bevrijding van Nederland, een bijdrage die vaak onderbelicht is.
"De Liberation Route Brabant geeft mensen de kans om in hun eigen tijd het verhaal van de Canadese bevrijders te ervaren en de sporen van de bevrijding in het landschap te ontdekken. Dankzij de samenwerking met VisitBrabant Routebureau en Liberation Route Europe Foundation hebben we ervoor kunnen zorgen dat deze route blijvend toegankelijk is, zodat de verhalen van de bevrijding ook voor toekomstige generaties tastbaar en betekenisvol blijven." - Caroline Belt (Programmadirecteur Brabant Herinnert)
Liberation Route Brabant, onderdeel van de Liberation Route Europe
Liberation Route Brabant laat je op unieke wijze beleven wat er zich afspeelde gedurende de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant. Diverse wandel- en fietsroutes nemen je mee langs luisterzuilen, monumenten, begraafplaatsen en musea, die samen de impact van de oorlog zichtbaar maken in het Brabantse landschap.
De Liberation Route Brabant maakt deel uit van de Liberation Route Europe. Dit is een internationaal netwerk van meer dan 10.000 kilometer aan wandelroutes door twaalf Europese landen. Deze routes verbinden belangrijke locaties die te maken hebben met de bevrijdingsoperaties van de geallieerden tussen 1943 en 1945. De wandelroute door Noord-Brabant is niet alleen een regionale ervaring, maar maakt ook deel uit van een groter Europees geheel dat de verhalen van vrijheid en bevrijding levend houdt.
Bijzonder hierbij is dat de Liberation Route Europe wordt gemarkeerd door de zogenoemde Vectors of Memory. Deze monumentale wegwijzers zijn ontworpen door de internationaal bekroonde architect Daniel Libeskind. Deze wegwijzers markeren belangrijke historische gebeurtenissen en wijzen wandelaars de weg door de regio's waar de geallieerden hun opmars maakten.
Praktische informatie
De Liberation Route Brabant is volledig geïntegreerd in het Brabantse wandelknooppuntennetwerk, waardoor de route toegankelijk is voor wandelaars van alle niveaus. De bewegwijzering wordt aangeduid met speciale bordjes voorzien van een esdoornblad en het opschrift 'Liberation Route Europe'. Door het volgen van de nummers van de knooppunten ontdekken wandelaars de rijke geschiedenis die Brabant te bieden heeft.
Meer informatie over de route en een overzicht van de etappes zijn te bekijken via de website van VisitBrabant. De wandelroutekaart kun je online bestellen via de webshop van VisitBrabant Routebureau.