Lezing door Joop Boelens over zijn boek ‘Verdraaid Verleden’

08 okt , 10:15 Nieuws
828a265d 363f 4e74 983e c7ee01884184 1 201 a
Joop Boelens groeit op met de fascinatie voor het spannende verleden van zijn Belgische oudoom en -tante. De verhalen over hun heldhaftige belevenissen in de Tweede Wereldoorlog blijken jaren later, na diepgaand onderzoek in archieven en interviews met mensen die hen gekend hebben, ook zwarte bladzijden in het familiealbum op te leveren.
In 1918 trouwt de nog jonge verpleegster Mina Hendriks uit 's-Hertogenbosch met een gevluchte Belgische militair, Gustave Scohier uit Charleroi. Ze krijgen twee zonen en emigreren naar Congo. Later komen ze terug in België en belanden daar in de turbulentie van de Tweede Wereldoorlog. Het zijn de Belgische oudoom en -tante van Joop Boelens. Joop is Vughtenaar en was jarenlang leraar Frans op het Pierson College in 's-Hertogenbosch.
715bd2ca ad80 463a 8bee b5e41f28e2c1 1 201 a
Na zijn pensioen gaat hij onderzoek doen naar de verhalen over zijn oudoom en zijn heldhaftige belevenissen. Dan stuit hij op flarden waarheid, vele leugens en tegenstrijdigheden. Gestuurd door zijn herinneringen, gevonden brieven en wat foto’s, gaat hij op zoek naar de waarheid. Hij spoort mensen op die hen gekend hebben en doet onverdroten diepgaand onderzoek in archieven in diverse landen. Het levert verbijsterende en ontroerende verhalen op: over de verzetsgroep Zéro, de gruwel van de nazikampen, de executie van verzetshelden en de ‘verrader’ die tien jaar lang onschuldig in de gevangenis zit. Na de oorlog keert de familie, getekend door hun ervaringen, terug naar Afrika. 
De lezing van Joop spitst zich toe op de Tweede Wereldoorlog, maar het boek gaat ook over de apartheid in Congo en Zuid-Afrika, de goud- en diamantsmokkel en het ‘niemands kind’ met onbekende vader en moeder.
De lezing maakt deel uit van de reeks lezingen over de Tweede Wereldoorlog en vindt plaats op 23 oktober om 19.30 uur in DePetrus. Toegangsprijs is € 8,00 bij tijdige aanmelding via https://www.abzvught.nl/activiteiten/444/lezing-over-het-boek-verdraaid-verleden-van-joop-boelens/inschrijven