Monumentendag Vught Groenewouddreef

10 sep , 13:32 Nieuws
image0
Proef op zondag 15 september de sfeer van vroegere tijden wanneer u wandelt over de Groenewouddreef in Vught. Wees wel op uw hoede! Je weet maar nooit……
De Groenewouddreef in Vught en de Antwerpsebaan in Helvoirt zijn gemeentelijke monumenten. Een unicum in Nederland, want wegen worden zelden als gemeentelijk monument beschermd. In de middeleeuwen liep over deze zandpaden één van de belangrijkste handelsroutes van West-Europa. Deze weg verbond een deel van Duitsland met de havenstad Antwerpen. Komt u vooral kijken, maar let wel op!  Tussen 11.00 en 14.00 uur kunt u hier de sfeer van toen in levenden lijve ervaren. Het is leuk voor kinderen en volwassenen.
Behalve sfeer proeven kunt u informatie krijgen over hoe deze twee nog redelijk gave stukken zandweg in het landschap liggen. Een groot deel van de oorspronkelijke handelsweg is inmiddels verdwenen onder asfalt of woonwijk. Het verhaal is de moeite waard. Wist u bijvoorbeeld welke beroemdheden hier langsgekomen zijn? Hoe breed de weg was, hoeveel verkeer erlangs kwam en hoe dat verkeer eruitzag? En dat er roversbendes in de regio actief waren, zoals de Bende van de Witte Veer? Hoe het kwam dat de weg zijn belangrijke functie kwijtraakte? Aan de hand van inhoudelijke artikelen, kaarten en foto’s kunt u hier inzicht krijgen.
De Groenewouddreef ligt oostelijk van Restaurant Loetje (Helvoirtseweg 186). Informatie over de zandweg is te krijgen tussen 11.00 en 16.00 uur. En tussen 11.00 en 14.00 is er een leuke speciale activiteit…maar pas op de middeleeuwen waren niet zonder gevaar!