Nieuwe Koning bij Vughtse Sint Catharina Gilde

10 sep , 7:38 Nieuws
gilde koningsschieten 2024 0335
Het Sint Catharina gilde uit Vught heeft een nieuwe Koning! Op een prachtige zonovergoten zaterdag 7 september was het na een record van 336 schoten Jos van Gogh die met zijn schot de zwaar gehavende vogel naar beneden haalde en zich daarmee tot Koning van het gilde schoot.
Om de vier jaar schieten de gildebroeders van het Sint Catharina Gilde op een bijzondere houten vogel om te bepalen wie voor vier jaar de eervolle titel Koning van het Gilde mag dragen. De dag startte met een speciale gildemis in de Paulus en St. Janskerk. Na een lekkere lunch werd de middag gestart met het “vrijen” van de schutsboom: een traditie om de vogel vrij te maken van kwade geesten. Na het afleggen van het vest met Koningszilver opende aftredend Koning Bert Lamboo de middag met het eerste schot.
Na 250 schoten begon de vogel al gebreken te vertonen. Het werd spannender, maar de vogel bleef stevig op de boom hangen. Menig gildebroeder brak zijn hoofd over hoe de vogel naar beneden te halen. Na 330 schoten hing de zwaar gehavende vogel zo goed als los op de pin bovenin de schutsboom. Uiteindelijk was het 336e schot de verlossende. Het schot van Jos van Gogh deed de vogel in drieën splijten en naar beneden storten.
Jos van Gogh is sinds 1980 bij het gilde en een echte gildebroeder in hart en nieren. Van Gogh is onder meer actief als vendelier en schutter. Als schietmeester heeft hij al menige vogel gemaakt en Koningschieten voorbereid, maar zelf schoot hij hem er niet eerder af. De kroning vond plaats na een gebruikelijk bestuursberaad onder de boom. Voorafgaand aan de kroning mocht van Gogh onder tromgeroffel over het gildevaandel lopen. Vervolgens kreeg hij het koningszilver omgehangen. De nieuwe Koning is trots, des te meer omdat hij gekroond werd met de traditionele bloemenkrans gemaakt door zijn eigen dochter. Eerder deze maand schoot van Gogh zich bij het Kampioenschieten ook tot kampioen 2024. Door zich nu ook tot Koning te schieten, behaalt hij dit jaar de felbegeerde “dubbel” onder de schutters.
Foto's gemaakt door Cees Ringelberg